Grandios bursdag

Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby var bare noen av de fornemme og stivpyntede gjestene på årets hittil største kjendisbursdag i Norge. Aldri før har så mange kongelige vært samlet på Grand Hotel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omgitt av sin tallrike familie feiret prins Carl Bernadotte sin 90-årsdag i Oslo i kveld. Og alle gjestene ble ønsket velkommen med kongelig kyss, klapp og klem av jubilanten.

Så mange kongelige gjester har Grand hotel neppe hatt under sitt tak samtidig tidligere. Men så er den svenskfødte prinsen onkel til både kong Harald, kong Albert av Belgia, storhertuginne Josephine Charlotte av Luxembourg og danske grev Flemming av Rosenborg - som alle var hjertelig til stede i selskapet. Det samme var jubilantens noe fjernere slektning kong Carl Gustaf som kom sammen med dronning Silvia og prinsesse Lilian.

Med i velkomstkomiteen var jubilantens hustru, norskfødte prinsesse Kristina og hans eneste datter Madeleine Kogevinas og hennes mann. Fire barnebarn var også kommet til Norge for å hedre sin morfar, og prinsesse Ragnhild med familie kom helt fra Brasil.

Debut

Kronprins Haakon, som er 90-åringens fadderbarn, var sammen med sin forlovede og prinsesse Märtha Louise selvskrevne gjester ved festen.

For Mette-Marit Tjessem Høiby ble kveldens 90-årsdag det første møtet med svært mange av Europas kongehus, og de mange fremmøtte fotografene var ikke minst opptatt av den kommende kronprinsessen som for første gang viste seg offentlig i smokingkjole - en enkel modell i lys beige silketaft. I det oppsatte håret hadde hun festet små perler.

Populær onkel

Det er ingen tvil om at prins Carl, eller onkel Mulle som han gjerne kalles, er en populær onkel i sin tallrike europeiske familie. Selv har han i over 40 år vært bosatt i Spania, men er en selvskreven gjest ved kongelige fødselsdager og andre jubileer i Norge, Sverige, Belgia og Luxembourg.

Som kronprinsesse Märthas 10 år yngre lillebror hadde han også spesielt god kontakt med sin svoger kong Olav i Norge. Det var også her han fant sin tredje hustru, Kristine Rivelsrud. De siste ti årene har paret tilbrakt de fleste juleferiene på Kongsseteren sammen med den norske kongefamilien.

Prins Carls 90-årsdag avsluttes med en lunsj på Holmenkollen Park Hotel torsdag før de kongelige gjestene returnerer til sine hjemland.

(NTB)