Gransker bilen Calipari satt i

Italienerne reagerer med sinne over at amerikanerne blir frikjent for drapet på etterretningsagenten Nicola Calipari, og skal nå granske bilen han satt i da han og det frigitte gisselet Giuliana Sgrena kjørte mot den amerikanske kontrollposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienerne har fått fraktet bilen til Roma, og vil la tekniske eksperter granske skuddskadene på bilen svært nøye. Amerikanerne fastholder at de først avfyrte varselskudd, og deretter skjøt mot bilens motorkasse fordi den kjørt for fort.

De overlevende fra bilen sier derimot at de så et varsellys omtrent samtidig som skytingen startet, og at bilen bare kjørte 30-50 km/t. Analysen av skadene på bilen er ventet å frambringe viktig informasjon om hvor nær kontrollposten bilen var, og fra hvilken vinkel soldatene skjøt.

Bilder av bilen viser at sidevinduene er knust, og at det er kulehull på siden av bilen.

Nicola ble drept da han var på vei mot Bagdad med det italienske gisselet, journalisten Giuliana Sgrena. Amerikanerne har hevdet at bilen de kjørte i satte opp farten da de nærmet seg den amerikanske kontrollposten. De hevder også at de fulgte alle pålagte prosedyrer før de åpnet ild.

Giuliana Sgrena sier at ingenting av dette er sant.

Italia har 3000 soldater i Irak, og USAs ambassadør til Roma har allerede hatt to møter med statsminister Silvio Berlusconi i håp om å avverge en krise som fører til at italienske tropper blir trukket ut av Irak.

Italienerne er svært misfornøyd med deltagelsen i Irak, en misnøye som ikke er blitt mindre etter at Calipari ble drept.

Statsminister Silvio Berlusconi insisterer på at etterforskningen ikke er avsluttet, og kritiserer lekkasjene for å være en uheldig «indiskresjon».

Undersøkelseskommisjonen, som foruten amerikanerne har en italiensk general og en italiensk ambassadør som medlemmer, har ikke offentliggjort sine funn. Lekkasjene fra tjenestemenn i den amerikanske hæren har likevel satt sinnene i kok i Italia. De to italienske medlemmene i kommisjonen kom lørdag tilbake til Roma, enten for rutinekonsultasjoner, eller for å forberede en protest mot frikjennelsen av amerikanerne.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld og forsvarssjef Richard Myers innrømmet i går at de italienske medlemmene av kommisjonen ikke har undertegnet kommisjonsrapporten.