Gransker Bouchikhi-saken

Justisminister Aud-Inger Aure vil ha alle uklarheter i Bouchikhi-saken fram i lyset. Regjeringen oppnevnte i dag et utvalg som skal granske alle sider ved den 25 år gamle verkebyllen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisministeren mener det er en rekke uavklarte spørsmål som knytter seg til den såkalte Lillehammer-saken. Granskingen skal klarlegge om det fra norske personer eller myndigheter ble ytt bistand før, under eller etter at Ahmed Bouchikhi ble likvidert på Lillehammer 21. juli 1973.

Samtidig som utvalget ble nedsatt, har justisministeren meddelt advokatene til Ahmed Bouchikhis sønn at riksadvokat Tor-Aksel Busch og hans forgjenger Georg Fredrik Rieber-Mohn ikke skal etterforskes. Henleggelsen av saken fra setteriksadvokaten er endelig, og kommer ikke opp til ankebehandling i regjeringen.

Men i mandatet til granskingsutvalget heter det at granskingen skal klarlegge om det «fra norske myndigheter eller personer er utøvd kritikkverdige forhold i forbindelse med etterforskningen eller den senere straffesaksbehandlingen».

- I de avgraderte dokumentene om saken synes det å være en viss divergens om hvem som visste hva og når. Det synes også å være indre motsetninger i materialet, og det har eksistert dokumenter i UD som ikke er lagt fram for Justisdepartementet.

- Dermed konstaterer jeg at det er en betydelig usikkerhet i saken, og at det uansett hva som kommer fram nå, er viktig å få klarlagt alle sider av saken, sa justisministeren da hun presenterte granskingen i Tromsø i dag.

(NTB)