ULYKKESSTED: Bilen kjørte i fjellveggen i den siste hårnålssvingen i den bratte Svineroiveien, som forbinder Rjukan og Gaustatoppen. Her fra kollisjonsstedet søndag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ULYKKESSTED: Bilen kjørte i fjellveggen i den siste hårnålssvingen i den bratte Svineroiveien, som forbinder Rjukan og Gaustatoppen. Her fra kollisjonsstedet søndag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Bilulykke på Rjukan

Gransker bremsene etter kollisjonen der fem døde på Rjukan

Kjørte i fjellveggen i den siste av flere hårnålssvinger. På stedet skal det ikke være synlige bremsespor.

KRAGERØ / OSLO (Dagbladet): Fem personer omkom da en amerikansk veteranbil i går ettermiddag havnet rett i fjellveggen i Svineroiveien på Rjukan.

Størsteparten av veien, som forbinder Rjukan og Gaustatoppen, samt alpinanlegget Gaustablikk, har en helling på rundt ti prosent.

For politiet er det imidlertid for tidlig å si noe om årsaken til ulykken på fylkesvei 651.

OMKOM: Totalt fem personer døde i ulykken. Én person ble brakt til Ullevål sykehus med alvorlige skader, men livet sto ikke til å redde.
To begravelsesbiler var i går kveld på vei opp til stedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OMKOM: Totalt fem personer døde i ulykken. Én person ble brakt til Ullevål sykehus med alvorlige skader, men livet sto ikke til å redde. To begravelsesbiler var i går kveld på vei opp til stedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan ikke si mer enn det vi allerede har gått ut med. Krimteknikere og ulykkesgruppa fra Statens vegvesen har vært på stedet og vil fortsette det i dag. Bilen skal også bli undersøkt teknisk, sier politioverbetjent Robert Strand ved Rjukan politikammer til Dagbladet.

Undersøker bremsene

Svingen der bilen kjørte ut er den siste av fem 180-graderssvinger på vei ned fra fjellet. Dagbladet får opplyst at det ikke er synlige bremsespor på stedet.

- Vi kan ikke si noe om det nå, sier Strand i politiet.

- Undersøker dere om det har gått varmgang, som kan føre til bremsesvikt?

GRANSKER: Statens vegvesens ulykkesgruppe og krimteknikere har undersøkt krasjstedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRANSKER: Statens vegvesens ulykkesgruppe og krimteknikere har undersøkt krasjstedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en naturlig del av våre videre undersøkelser, og noe vi ser nøyere på, sier politioverbetjenten.

Bilen er sendt til Notodden trafikkstasjon for tekniske undersøkelser. De omkomne er tre kvinner og to menn. Alle er i 50- og 60-åra. Fire av de omkomne bodde i Kragerø, mens en person bodde i Skien.

Den amerikanske veteranbilen som var involvert i ulykken, er fra slutten av 50-tallet. Flere av de involverte kommunene iverksatte kriseteam for å ivareta de pårørende.

Avhørte vitner

Politiet har ennå ikke fått klarhet i hvor bilen kom fra da den var på vei ned fra fjellet, eller om de fem personene da var på vei til hjemstedene sine lenger sør i Telemark.

- Det vet vi ikke helt, men de ble observert på vei nedover bakkene, sier Strand.

Politiet etterlyste i går en bil som skal ha vært tidlig på stedet. Personene som var i den aktuelle bilen tok etter hvert kontakt med politiet. Det ble tatt avhør av vitner og folk som kom tidlig til stedet i går.

PREGET: Flagget utenfor rådhuset i Kragerø flagger på halv stand. Ordfører Jone Blikra forteller at hele byen er preget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Flagget utenfor rådhuset i Kragerø flagger på halv stand. Ordfører Jone Blikra forteller at hele byen er preget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Politiet hadde i går en omfattende jobb med å varsle pårørende. Fylkesvei 651 var stengt i flere timer i går mens undersøkelsene pågikk.

- Veien ble åpnet igjen i går kveld. Det var mye trafikk der i helga, både fordi det var lokale arrangementer og fordi den ordinære helgetrafikken er stor, sier politioverbetjent Strand.

- Preger Kragerø

PROTOKOLL: Det er lagt ut kondolanseprotokoll i rådhuset i Kragerø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROTOKOLL: Det er lagt ut kondolanseprotokoll i rådhuset i Kragerø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Søndag ettermiddag fikk ordfører i Kragerø, Jone Blikra (Ap), sjokkbeskjeden. Fire personer fra den lille byen hadde omkommet i en trafikkulykke. Beskjeden ble viderebrakt av lokalavisa.

- Det blir et sjokk når en redaktør ringer og sier at noe har skjedd. På det tidspunktet visste vi veldig lite, sier Blikra til Dagbladet.

Straks ble det opprettet et kriseteam og pårørendekontakt. Inne på det lokale sykehuset kunne alle venner og pårørende møte opp.

- Den siste beskjeden vi fikk, var at mange av familiemedlemmene hadde vært innom sykehuset, også mange arbeidskolleger, sier han.

Like før Dagbladet ankom rådhuset i Kragerø, ble det lagt ut en kondolanseprotokoll. Utenfor er flagget firet til halv stang og alle politiske møter er avlyst.

- Uavhengig av hvem det er: Fire personer i én ulykke fra Kragerø, det er det ingen som kan huske ha skjedd før. Så dette er jo en tragedie. Alle kjenner alle her, sier han.