Gransker Clintons valgkamp-støtte

EAU CLAIRE (Dagbladet): Under valgkampen i 1996 ble Bill Clinton støttet med 4,5 millioner kroner av et firma som seinere fikk presidentens tillatelse til å eksportere satellitteknologi til Kina. Nå kritiseres han for indirekte å ha startet atomkappløpet i Sørøst-Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Clinton skal også ha fått bidrag fra en kinesisk offiser, som er datter av en pensjonert general som inntil nylig var medlem av det konservative politbyrået.

- Vi har truffet alle utenrikspolitiske beslutninger til beste for det amerikanske folk. Om noen har forsøkt å påvirke dem, er en annen sak, sa president Bill Clinton da G8-møtet ble avsluttet i Birmingham i går.

Presidentens kommentar kom etter at det i går ble offentliggjort at styreformann Bernard L. Schwartz i Loral Space and Communications Ltd. bidro med 4,5 millioner kroner til Clintons valgkamp i 1996.

Selskapet tjente stort på presidentens tillatelse til å eksportere satellitteknologi til Kina. Eksporttillatelsen gjaldt Loral og Hughes Electronics Corp.

Smøring?

Disse avsløringene kommer på toppen av opplysninger om valgkampbidrag fra datteren til en kinesisk general som satt i landets politbyrå.

Det amerikanske justisdepartementet har begynt en foreløpig gransking av om bidragene fra Loral til valgkampen var smøring.
Den amerikanske Kongressen har planlagt høringer om Kina-forbindelsene før president Clinton møter kinesiske ledere i juni.

- Sikkerhet i fare

Republikanske talsmenn i USA hevder at Clinton har satt landets sikkerhet i fare i bytte mot valgkampmillioner . De indiske atombombeprøvene, og faren for at de skal utløse et atomvåpenkappløp med Pakistan, har skjerpet Kongressens vilje til å granske Kina-bidragene og forsøkene på å påvirke valgkampen i 1996.

I sentrum for interessen står president Bill Clintons beslutning om å se bort fra rådene fra daværende utenriksminister Warren Christopher, og i stedet følge anbefalingene fra avdøde handelsminister Ron Brown om å gi eksporttillatelse.

49 ganger

En av de sentrale figurene i etterforskningene vil være Liu Chao-ying (39), som både leder et romfartsfirma og er oberstløytnant i den kinesiske hæren. Hun er datter av den nylig avgåtte, mektige general Liu Huaqing, som nå er 82 år og ute av det kinesiske politbyrået. Men han satt der i l996.

Amerikaneren Johnny Chung som er født på Taiwan, har forklart til FBI at han i 1996 fikk 2,2 millioner kroner av Liu med ordre om å støtte Clintons valgkamp.

Bidragene var nok til at Chung kom seg inn i Det hvite hus 49 ganger. En gang ledsaget han oberstløytnant Liu til et pengeinnsamlingsarrangement i Los Angeles, der hun ble fotografert sammen med president Bill Clinton.

Økt spenning

President Clintons kritikere hevder at Loral og Hughes ga kineserne amerikansk teknologi som satte landet i stand til å forbedre styringssystemene på sine langtrekkende raketter. Disse rakettene kan true mål i India med atomvåpen. President Clinton anklages nå for å ha bidratt til å øke spenningen i området, og dermed indirekte ha utløst de indiske atomvåpenprøvene som kan starte et åpent atomvåpenkappløp i området.
- Vi må spørre oss selv hva Kina kommer til å gjøre. Det kommer til å finne sted et våpenkappløp i Sørøst-Asia, sier senator Richard Shelby, som er formann for etterretningskomiteen i Det amerikanske senatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer