Clinton skal også ha fått bidrag fra en kinesisk offiser, som er datter av en pensjonert general som inntil nylig var medlem av det konservative politbyrået.
- Vi har truffet alle utenrikspolitiske beslutninger til beste for det amerikanske folk. Om noen har forsøkt å påvirke dem, er en annen sak, sa president Bill Clinton da G8-møtet ble avsluttet i Birmingham i går.
Presidentens kommentar kom etter at det i går ble offentliggjort at styreformann Bernard L. Schwartz i Loral Space and Communications Ltd. bidro med 4,5 millioner kroner til Clintons valgkamp i 1996.
Selskapet tjente stort på presidentens tillatelse til å eksportere satellitteknologi til Kina. Eksporttillatelsen gjaldt Loral og Hughes Electronics Corp.
Smøring?
Disse avsløringene kommer på toppen av opplysninger om valgkampbidrag fra datteren til en kinesisk general som satt i landets politbyrå.
Det amerikanske justisdepartementet har begynt en foreløpig gransking av om bidragene fra Loral til valgkampen var smøring.
Den amerikanske Kongressen har planlagt høringer om Kina-forbindelsene før president Clinton møter kinesiske ledere i juni.
- Sikkerhet i fare
Republikanske talsmenn i USA hevder at Clinton har satt landets sikkerhet i fare i bytte mot valgkampmillioner . De indiske atombombeprøvene, og faren for at de skal utløse et atomvåpenkappløp med Pakistan, har skjerpet Kongressens vilje til å granske Kina-bidragene og forsøkene på å påvirke valgkampen i 1996.
I sentrum for interessen står president Bill Clintons beslutning om å se bort fra rådene fra daværende utenriksminister Warren Christopher, og i stedet følge anbefalingene fra avdøde handelsminister Ron Brown om å gi eksporttillatelse.
49 ganger
En av de sentrale figurene i etterforskningene vil være Liu Chao-ying (39), som både leder et romfartsfirma og er oberstløytnant i den kinesiske hæren. Hun er datter av den nylig avgåtte, mektige general Liu Huaqing, som nå er 82 år og ute av det kinesiske politbyrået. Men han satt der i l996.
Amerikaneren Johnny Chung som er født på Taiwan, har forklart til FBI at han i 1996 fikk 2,2 millioner kroner av Liu med ordre om å støtte Clintons valgkamp.
Bidragene var nok til at Chung kom seg inn i Det hvite hus 49 ganger. En gang ledsaget han oberstløytnant Liu til et pengeinnsamlingsarrangement i Los Angeles, der hun ble fotografert sammen med president Bill Clinton.
Økt spenning
President Clintons kritikere hevder at Loral og Hughes ga kineserne amerikansk teknologi som satte landet i stand til å forbedre styringssystemene på sine langtrekkende raketter. Disse rakettene kan true mål i India med atomvåpen. President Clinton anklages nå for å ha bidratt til å øke spenningen i området, og dermed indirekte ha utløst de indiske atomvåpenprøvene som kan starte et åpent atomvåpenkappløp i området.
- Vi må spørre oss selv hva Kina kommer til å gjøre. Det kommer til å finne sted et våpenkappløp i Sørøst-Asia, sier senator Richard Shelby, som er formann for etterretningskomiteen i Det amerikanske senatet.