ETTERFORSKER ETTERRETNINGSBATALJONEN: Generaladvokat Arne Willy Dahl har ansvaret for etterforskninga av Etterretningsbataljonen som skal ha registrert og kartlagt flere journalister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERFORSKER ETTERRETNINGSBATALJONEN: Generaladvokat Arne Willy Dahl har ansvaret for etterforskninga av Etterretningsbataljonen som skal ha registrert og kartlagt flere journalister. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Gransker datasystemene til etterretningsbataljonen

Etterforskerne avhører personell i kartleggingssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarets kartlegging av norske journalister øker i omfang. I går skrev Dagbladet at to journalister i avisa, Anders Holth Johansen og Lars Sætren (nå NRK), skal ha blitt kartlagt av Etterretningbataljonen.

Etter at EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, i slutten av mars konkluderte med at VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas (nå Stavanger Aftenblad) har blitt registrert og kartlagt, ønsket forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etterforskning. Også frilansjournalist Kjetil Stormark skal ha blitt kartlagt, ifølge EOS-utvalget.

- Etterforskningen er godt i gang. Det foregår avhør av personell og vi går gjennom datasystemene i Etterretningsbataljonen, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Han sier to personer nå er hos Etterretningsbataljonen på Setermoen leir i Troms og går gjennom datasystemene, samt gjennomfører avhører av personer i den hemmelige bataljonen.

- KARTLAGT: Lars Sætren og Dagblad-journalist Anders Holth Johansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- KARTLAGT: Lars Sætren og Dagblad-journalist Anders Holth Johansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvem som er avhørt eller om personer har fått utvida status i saken, sier Dahl til Dagbladet.

Generaladvokaten sier at de foreløpige undersøkelsene ikke har gitt etterforskerne mange store overraskelser, uten at han ønsker å utdype nærmere hva han legger i det.

- Jeg er spent på å se om det er de samme navnene som dukker opp hos oss som i EOS-utvalget. Alle faktum skal på bordet, sier han.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere sagt at hun tar saken svært alvorlig.

- KARTLAGT: VG-journalistene Hans Petter Aas (jobber i dag i Stavanger Aftenblad) og Rolf J. Widerøe.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- KARTLAGT: VG-journalistene Hans Petter Aas (jobber i dag i Stavanger Aftenblad) og Rolf J. Widerøe. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er opptatt av å få fram alle relevante forhold. På søndag ba jeg derfor forsvarssjefen om å kontakte generaladvokaten for å sørge for at denne saken blir etterforsket, sa forsvarsministeren 25. mars i år.

Kommunikasjonssjef i Hæren, Marianne Øiahals, sa til Dagbladet i går at de ikke vil gi noen kommentarer om saken så lenge den er under etterforskning.

Dagbladet kommer med mer.

- KARTLAGT: Journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- KARTLAGT: Journalist Kjetil Stormark. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer