Gransker dødsstraff mot ungdom

USAs høyesterett skal granske om grunnloven tillater henrettelse av dødsdømte som var under 18 år da de begikk forbrytelsen de er dømt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen vil vurdere spørsmålet på ny, etter at høyesterett i delstaten Missouri har erklært henrettelser av dødsdømte som var 16 eller 17 år da forbrytelsene fant sted for grunnlovsstridige.

Det er 15 år siden USAs sentrale høyesterett sist behandlet spørsmålet.

I juni 2002 avsa USAs øverste domstol kjennelse for at henrettelse av mentalt tilbakestående strider mot den amerikanske grunnlovens åttende tillegg. Dette tillegget forbyr «grusomme og uvanlige» straffemetoder.

Vurderes

Nå vil altså de ni høyesterettsdommerne i Washington vurdere om det samme gjelder for dødsdømte som var under 18 år da den pådømte handlingen fant sted. Men spørsmålet kommer neppe opp til behandling før tidligst i juni, sa amerikanske jurister mandag.

USA hører i dag til et stadig mindre antall land som fortsatt bruker dødsstraff, og blant landets viktigste allierte er det bare Japan som i dag gjennomfører henrettelser. Europarådet forbyr sine medlemsland å bruke denne straffeformen.

Av USAs 50 delstater praktiserer 38 fortsatt dødsstraff. I tillegg kan dødsdommer kan også avsies på føderalt (nasjonalt) nivå.

På det føderale nivået og i 16 av de 38 delstatene må forbrytere ha fylt 18 år da de begikk sine forbrytelser, for at de skal kunne dømmes til døden.

Klarsignal

I 1973 ga USAs høyesterett klarsignal for gjenopptakelse av henrettelser etter en pause på nesten ti år. Siden da er 22 mennesker henrettet for forbrytelser begått da de var 16 eller 17 år gamle, et tall som utgjør 2,6 prosent av det samlede antall henrettelser i USA.

I 2003 satt 75 personer på dødscelle i USA og ventet på å bli henrettet for forbrytelser begått før de hadde fylt 18.

- Men bare én person i denne kategorien ble henrettet, det skjedde i Arkansas, sier juristen Jennifer Herndon.

I Texas, president George W. Bushs hjemstat, sitter 28 slike ungdommer på dødscelle. Som guvernør i Texas markerte Bush seg som sterk tilhenger av dødsstraffen, og delstaten har henrettet mer enn 300 mennesker siden 1973.

(NTB)