Gransker eksporten av fire nye båter

Tollvesenet har varslet Økokrim om flere mulige brudd på toll-loven da Forsvaret solgte til utlandet.

SOLGT: Kystvakskipet Garsøy ble eksportert uten at den ble deklarert til Tollvesenet. Båten ble solgt i 2009 til TP Offshore APS for 6,3 millioner kroner. Foto: Forsvaret
SOLGT: Kystvakskipet Garsøy ble eksportert uten at den ble deklarert til Tollvesenet. Båten ble solgt i 2009 til TP Offshore APS for 6,3 millioner kroner. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tollvesenet har satt i gang undersøkelser av alle de 21 båtene som Forsvaret siden årtusenskiftet har solgt til utenlandske kjøpere.

Undersøkelsene viser at det kan ha skjedd brudd på toll-loven ved utførselen av fire båter som til nå ikke har vært en del av sakskomplekset som Stortingets kontrollkomité behandlet torsdag og i går.

Eventuelle brudd på toll-loven har ikke vært gjenstand for komiteens gransking så langt. Til nå har undersøkelsene først og fremst gått på eventuelle brudd på eksportkontrollregelverket.

Da Forsvarets solgte disse fire båtene til utenlandske kjøpere ble de ført ut av landet uten at de i det hele tatt ble tolldeklarert.

De fire båtene er:

• Kystvaktskipet KV Garsøy • Havnefartøyet Ramnes• Havnefartøyet Torpen• Havnefartøyet Nordep

Båtene ble solgt og utført i 2009.

- Alle varer som skal utføres skal deklareres til Tollvesenet. Det har ikke blitt gjort i disse tilfellene. Det er forbudt å utføre noe man ikke har fått grønt lys for fra Tollvesenet, sier Røse.

I tillegg gransker også Tollvesenet eksporten av tre av de seks MTB-ene som ble solgt til krigsherren Tompolo via et britisk stråselskap. Disse tre båtene ble deklarert, men dette skjedde først etter at båtene var utført i 2012.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer