(Dagbladet): Gjødselselskapet Yara har varslet Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger i forbindelse med investeringer i Libya.
I en børsmelding skriver Yara International ASA at de mistenker det kan ha skjedd noe straffbart i tida før 2008 i forbindelse med forhandlingene om selskapets investeringer i Libya.
- Det som er faktum er at vi i sommeren 2008 stanset en pengeutbetaling til en tredjepart. Nå har vi mistanker om at det kan ha forekommet pengeutbetalinger forut for dette, sier Investorkontakt Torgeir Kvidal i Yara til Dagbladet.
Lifeco - Vet dere hvor store summer det er snakk om?
- Beløpet er ikke nødvendigvis veldig stort. Det er ikke nødvendigvis størrelsen på summen som er det mest avgjørende, uten at jeg gjennom det vil antyde størrelsen på beløpet, sier Kvidal.
- Hvor mange blir etterforsket?
- Jeg ønsker ikke å gå videre inn i detaljene i saken nå, sier han videre.
- Vet dere hvem pengene gikk til?
- Jeg vil som sagt ikke kommentere dette nå.
Han opplyser at granskningen vil omfatte folk som tidligere har vært ansatt i Yara og folk som fortsatt er ansatt i selskapet. Den eksterne granskningen skal ledes av Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye og Beck.
I februar 2009 skjøt Yara inn 225 millioner dollar i gjødselselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco).
I tillegg til å granske investeringene og samarbeidet med Kadhafi-regimet, skal man også se på mulige integritetsproblemer knyttet til andre samarbeidsselskap.
Yara opplyser i børsmeldingen at selskapet ikke er kjent med noen såkalte «røde flagg» for potensielle brudd på etiske retningslinjer knyttet til andre samarbeidsselskap.
Informasjonsdirektør Asle Skredderberget opplyser at beslutningen om å gå til Økokrim med saken ble tatt i et ekstraordinært styremøte fredag 8. april.
- Vi hadde kontakt med Økokrim om saken allerede samme ettermiddag, sier Skreddeberget til Dagbladet.
Midlertidig stengt Lifeco ble etablert i februar 2008 med en Yara-eierandel på 50 prosent. National Oil Company har en eierandel på 25 prosent, og Libyan Investment Authority har også 25 prosent. Lifeco eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Libya.
Produksjonen ble midlertidig stengt i slutten av februar på grunn av sikkerhetssituasjonen i Libya.
Yara er ikke det eneste selskapet som har vært involvert i Libya eller Kadhafis regime. Norges bank har frosset omtrent to milliarder kroner som stammer fra Kadhafi som var plassert i en norsk bank, trolig Dnb Nor.