Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker flere Yara-ansatte

Yara har meldt seg til Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger i forbindelse med investeringer i Libya.

AVTALEN I BOKS: Shukri Ghanem direktør i Libya's National Oil Corporation (NOC) og Thorleif Enger, direktør i Yara International ASA møtte pressen i Tripoli etter at avtalen var i boks 17 februar 2008. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/SCANPIX
AVTALEN I BOKS: Shukri Ghanem direktør i Libya's National Oil Corporation (NOC) og Thorleif Enger, direktør i Yara International ASA møtte pressen i Tripoli etter at avtalen var i boks 17 februar 2008. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjødselselskapet Yara har varslet Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger i forbindelse med investeringer i Libya.

I en børsmelding skriver Yara International ASA at de mistenker det kan ha skjedd noe straffbart i tida før 2008 i forbindelse med forhandlingene om selskapets investeringer i Libya.

- Det som er faktum er at vi i sommeren 2008 stanset en pengeutbetaling til en tredjepart. Nå har vi mistanker om at det kan ha forekommet pengeutbetalinger forut for dette, sier Investorkontakt Torgeir Kvidal i Yara til Dagbladet.

Lifeco - Vet dere hvor store summer det er snakk om?

- Beløpet er ikke nødvendigvis veldig stort. Det er ikke nødvendigvis størrelsen på summen som er det mest avgjørende, uten at jeg gjennom det vil antyde størrelsen på beløpet, sier Kvidal.

- Hvor mange blir etterforsket?

- Jeg ønsker ikke å gå videre inn i detaljene i saken nå, sier han videre.

- Vet dere hvem pengene gikk til?

- Jeg vil som sagt ikke kommentere dette nå.
Han opplyser at granskningen vil omfatte folk som tidligere har vært ansatt i Yara og folk som fortsatt er ansatt i selskapet. Den eksterne granskningen skal ledes av Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye og Beck.

I februar 2009 skjøt Yara inn 225 millioner dollar i gjødselselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco).

I tillegg til å granske investeringene og samarbeidet med Kadhafi-regimet, skal man også se på mulige integritetsproblemer knyttet til andre samarbeidsselskap.

Yara opplyser i børsmeldingen at selskapet ikke er kjent med noen såkalte «røde flagg» for potensielle brudd på etiske retningslinjer knyttet til andre samarbeidsselskap.

Informasjonsdirektør Asle Skredderberget opplyser at beslutningen om å gå til Økokrim med saken ble tatt i et ekstraordinært styremøte fredag 8. april.

- Vi hadde kontakt med Økokrim om saken allerede samme ettermiddag, sier Skreddeberget til Dagbladet.

Midlertidig stengt Lifeco ble etablert i februar 2008 med en Yara-eierandel på 50 prosent. National Oil Company har en eierandel på 25 prosent, og Libyan Investment Authority har også 25 prosent. Lifeco eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Libya.

Produksjonen ble midlertidig stengt i slutten av februar på grunn av sikkerhetssituasjonen i Libya.

Yara er ikke det eneste selskapet som har vært involvert i Libya eller Kadhafis regime. Norges bank har frosset omtrent to milliarder kroner som stammer fra Kadhafi som var plassert i en norsk bank, trolig Dnb Nor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media