Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker grunnvannet under Gardermoen

I dag startet arbeidet med å kartlegge miljøstatusen på grunnvannet under den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøgeologene vil ta vannprøver fra minst 40 brønner som er boret på forskjellige steder på og ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL). De første analyseresultatene av prøvene vil trolig bli ferdige førstkommende fredag.

Ser klart ut

Kulda bet i ansiktet på miljøgeologene Marianne Aase og Gunnar Olstad i Noteby AS da de åpnet brønnene på Gardermoen i dag. Gradestokken viste minus 15, og da er det lett å bli kald på fingrene når man jobber med vann.

Olstad senker en slange ned i grunnen på østre side av vestre rullebane. Noen hundre meter unna står et SAS-fly i avisingsområdet og blir oversprøytet med avisingsvæske. Spørsmålet er om væsken, som blant annet inneholder glykol, har trengt ned i grunnvannet.

- Jeg kan ikke umiddelbart si om vannet er forurenset. Men det ser klart ut og lukter ikke glykol, sier Marianne Aase.

Hun pumper opp 30 liter vann før selve prøvene blir tatt. Det er viktig for å få renset ut grums som virvles opp når geologene senker utstyret i grunnvannet.

Målinger

Aase måler surhetsgraden og ledningsevnen til vannet.

- Dette gir oss bare indikasjoner på om vannet kan være forurenset. De nøyaktige resultatene får vi først når vannet er blitt analysert på laboratoriet, sier hun.

Så tar hun vannprøver på tre beholdere. Den ene holder hun opp mot sola, og i det kraftige lyset ser i alle fall vannet rent ut.

I bakgrunnen takser SAS-flyet ut på rullebanen. Den oransje avisingsvæsken drypper fra flyet. Når flyet under avgang når en fart på 130 kilometer i timen, renner væsken av flykroppen og ned på rullebanen. Så spørs det om jordrenseanlegget klarer å rense vannet før det når grunnvannet.

Nye brønner

Inne i OSLs varme administrasjonsbygg sitter miljøsjef Margreth e Snekkerbakken. Hun har ansvaret for å finne ut hvilke deler av grunnvannet rundt Gardermoen som er forurenset av kjemikalier fra flyplassen.

- Dersom vi finner forurensning i en av brønnene, vil vi bore nye brønner i samme område for å finne ut hvor langt forurensningen har nådd. Så vil vi varsle Statens forurensningstilsyn, og deretter sørge for at vannet blir renset, sier hun.

Snekkerbakken håper og tror at det bare er snakk om utslipp fra et område på østsiden Gardermoen, men sier at det først blir bekreftet når vannprøvene er ferdig analysert.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media