Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker Hagen

Stein Erik Hagens rolle i Ahold-skandalen skal endevendes i en offentlig gransking i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sivile særdomstolen Ondernemingskamer beordrer full gransking av Ahold. Hagen risikerer enda flere nærgående spørsmål. Opprørte aksjonærer på begge sider av Atlanteren som opplevde raset i Ahold-aksjen vinteren 2003, vil til bunns i hvem som var ansvarlig for miseren og det påståtte bedrageriet med de falske sidebrevene.

Ingen kommentar

Mye gjenstår før Rimi-gründeren kan si snipp snapp snute til sitt nederlandske eventyr. Dagbladet har de siste to dagene prøvd å få en kommentar fra Stein Erik Hagen om den siste utviklingen i finansskandalen og hans befatning med den - uten hell.

Parallelt med den kriminelle etterforskningen av tidligere Ahold-sjefer, skal tre etterforskere saumfare ikke minst forholdet og avtalene mellom Ahold og ICA Ahold. Kravet om gransking er satt fram av den nederlandske aksjonærforeningen VEB og det amerikanske pensjonsfondet COPERA på vegne av Ahold-investorer som tapte milliarder da regnskapsbløffen ble avslørt. Eventuelle erstatningskrav vil bli basert på konklusjonene i granskingsrapporten.

-  Mye i Ahold i denne tida (1998- 2003 red.anm.) er uklart og må etterforskes eksternt. Blant annet vil vi at etterforskerne også ser nærmere på Canicas virksomheter, fastslo administrerende direktør Peter Paul de Vries i VEB til Dagbladet før rettshøringen der VEB la fram kravet om gransking.

De Vries etterlyser svar på hvorfor Ahold stoppet en intern gransking av Hagens selskap Canica, som Ahold selv hadde satt i gang basert på mistanker om uregelmessigheter i Baltikum:

-  Var det tilfeldig at det skjedde samtidig med at Hagen undertegnet nok et sidebrev med Ahold som ga Ahold kontroll i ICA Ahold?

Det var det lyssky opplegget med hemmelige sidebrev som ga salgstallene til Ahold et urettmessig, men gedigent og kjærkomment milliardløft. Salgstallene til ICA Ahold ble tatt med i regnskapene til tross for at Ahold bare eide halve selskapet.

Med på laget til nederlenderne er amerikanske investorer som har varslet såkalt «class action» - gruppesøksmål - mot Ahold og enkeltpersoner. Hovedsaksøker er pensjonsfondet COPERA som favner tusener av lærere og offentlig ansatte i delstaten Colorado, blant dem politifolkene i State Troopers.

Advokat Andrew J. Entwistle, som er en av de pågående amerikanske class action-juristene, hevder overfor Dagbladet at de også gransker Hagens handlinger; fra underskriften hans på det hemmelige sidebrevet, til aksjesalget hans før bobla sprakk.

-  Men på det nåværende tidspunkt setter vi ikke fram noe krav mot Mr. Hagen.

Solgte før kursras

I motsetning til tusener av andre aksjonærer, solgte Stein Erik Hagen Ahold-aksjer for 400 millioner kroner før kursraset.

Han har også fått sine 6,6 milliarder kroner for salget av eierandelen i ICA AB. Men han unngår ikke lange utspørringer i forbindelse med straffesakene som etter hvert kommer for retten seinere i år.

<B>SOLGTE I TIDE:</B> Flere tusen Ahold-aksjonærer angrer på at de ikke var like smarte som Stein Erik Hagen, som solgte Ahold-aksjer for 400 millioner kroner før regnskapsbløffen ble avslørt og kursen raste.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media