Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet til Dagbladet:

Gransker innhold angriperen skal ha publisert

En ble skadet i moskeangrepet i Bærum som ble avverget av moskeens medlemmer.

POLITIET: Politiet sier gjerningsmannen skal ha publisert meldinger på nettet før moské-angrepet fant sted. Video: Christian Wehus. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

SISTE: Rett over klokka 22 lørdag kveld informerte politiet i Oslo om funn av en død person i en boligen.

- Vi har funnet en død person i huset som vi setter i sammenheng med det som har skjedd på Skui tidligere i kveld. Jeg har ikke ytterligere kommentarer og henviser til pressekonferansen, sier innsatsleder Skotnes.

Politiet holder pressekonferanse klokka 23.

BÆRUM / OSLO (Dagbladet): Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de gransker innlegg den mistenkte gjerningsmannen skal ha publisert på nettet før gikk til angrep mot en moske i Bærum.

- Vi er kjent med at det skal være publisert noe på nettet i forkant av hendelsen. Politiet jobber nå med å sikre dette, og undersøke hva dette kan være, sier Rune Skjold, politioverbetjent og seksjonssjef i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet antar at dette er meldinger fra gjerningsmannen.

BÆRUM: En person er skutt i en moské i Bærum. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

En skadet

En person ble skadet etter angrepet, som endte med at personene inne i moskeen klarte å overmanne gjerningsmannen. Deretter ble han pågrepet av politiet.

Det var al-Noor-moskeen som ble rammet av angrepet.

Under en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo i kveld, fortalte seksjonssjef Skjold at den pågrepne mannen er en norsk mann i 20-åra fra lokalområdet.

Han skal være kjent av politiet fra tidligere. Da politiet orienterte pressen om saken i 19.30-tida, hadde ikke gjerningsmannen avgitt forklaring ennå.

Politiet kunne derfor ikke svare på hva slags motiv mannen hadde for å angripe moskeen.

- Har politiet noen formening om hvorvidt det dreier seg om et forsøk på terror?

- Vi har ingen grunn til å tro det. Vi har ingen opplysninger om det.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer

Meldinger om skudd

Da politiet først rykket ut til moskeen i Ringeriksveien i Bærum i 16-tida i dag, gikk de til aksjon etter å ha fått meldinger om skyting i og utenfor moskeen.

Politiet kunne ikke med sikkerhet si hvorvidt det faktisk ble avfyrt skudd innendørs, men bekrefter at det ble funnet våpen på gjerningsmannen.

Hvor mange og hva slags våpen politiet fant, ønsket ikke å politiet å kommentere under pressekonferansen lørdag kveld.

Hvordan den fornærmede inne i moskeen ble skadet, ønsker heller ikke politiet å kommentere noe nærmere.

SKYTING: Politiet i Oslo melder om en skyteepisode inne en moske i Bærum. Vis mer

PST: - Jobber intenst

Selv om politiet ikke har noen opplysninger som skulle tilsi at dagens angrep var et forsøk på terror, følger PST nøye med på situasjonen, ifølge kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen.

- Vi følger situasjonen tett, og jobber intenst med saken, sier Bernsen, som understreker at saken først og fremst håndteres av Oslo politidistrikt.

Angrep før Id

Søndag markerer muslimer høytiden Id, og politiet sa selv - på eget initiativ - at de vurderer å sette inn tiltak før morgendagens feiring.

Likevel presiserte seksjonssjef Skjold at det ikke skal være noen grunn til bekymring før morgendagens id-feiring i moskeer i Oslo-regionen.

Da gjerningsmannen kom inn i moskeen i ettermiddag, var det bare et fåtall personer til stede.

Søndag ville det ha vært opptil 1000 personer der, skriver TV 2.

KAOTISK: Forstander i morskéen Irfan Mushtaq forteller om hva han opplevde da han kom til åstedet. Han forteller også om hva som skal ha skjedd før han ankom. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Løp til moskeen

Forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, forteller til Dagbladet at gjerningsmannen ble overmannet av flere av medlemmene i moskeen.

Mushtaq satt hjemme på Skui da han ble oppringt av moskeen som opplyste om en pågående hendelse.

- Jeg var fremme ved moskeen på under ett minutt.

- Blodflekker overalt

Da Mushtaq ankommer moskeen går han på baksiden samtidig som han holder kontakten med politiet på telefonen,

- I det jeg kommer halvveis inn i moskeen ser jeg at det ligger tomhylstre strødd rundt omkring. Jeg talte de og kom opp til 15-20 tomhylstre. Og jeg forteller politiet på telefonen at det er blodflekker overalt.

Politiet ber han om å gå unna, men han fortsetter inn.

- Da ser jeg at et av medlemmene våre, en mann på 75 år, som sitter oppå en kar som sannsynligvis var gjerningsmannen.

Mushtaq forteller at etter New Zealand-episoden, installerte de adgangssperre i moskeen.

- Hvis vi ikke hadde gjort dette så hadde denne personen kommet rett gjennom hovedinngangen og fått fritt leide. Men nå stod han utenfor og skreik og måtte skyte gjennom glassrutene for å komme seg inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!