Gransker Mugabes terror

HARARE (Dagbladet): Med kamera, notatblokk og datamaskin beveger etterforsker Tor-Hugne Olsen seg inn i farlige områder i jakten på beviser mot Zimbabwes president Robert Mugabe. Hans rapporter går verden rundt og bidrar til å forme internasjonal politikk overfor Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart jeg har makt i den forstand at rapportene bidrar til å dokumentere brudd på menneskerettighetene i de områdene jeg besøker. Det er et stort ansvar, men jeg føler meg trygg på at den kunnskapen vi går ut med er god nok, sier Olsen.

Han jobber som etterforsker for Amnesty International i London og har ansvaret for fem av landene i det sørlige Afrika. Når Amnesty går ut med kritikk av brudd på menneskerettighetene i denne regionen, er det Olsen som har skaffet dokumentasjonen.

AMNESTY 40 ÅR:

Onsdag markerer Amnesty International sin 40-årsdag. Dagbladet setter i en serie artikler fokus på Amnestys arbeid jordarundt.

Det siste året har Zimbabwe vært i fokus på grunn av omfattende terror mot motstandere av president Robert Mugabe. Dette er andre gang Olsen er på oppdrag i landet det siste året.

- Det har vært en kraftig økning i bruddene på grunnleggende menneskerettigheter i Zimbabwe. På grunn av overvåking av telefoner og e-post er det mye informasjon som er vanskelig å innhente fra London. Derfor må vi ut i felt, sier Olsen.

Konfrontasjon

I byen Marondera øst for Harare er det spent. I dette området har det vært flere angrep på personer mistenkt for å tilhøre opposisjonen, svarte landarbeidere og hvite landarbeidere.

Tor-Hugne Olsen har samtaler med talspersoner for de regionale myndighetene da en av krigsveteranene plutselig dukker opp. Krigsveteranene står bak mye av den politiske volden i Zimbabwe.

- Hva gjør dere her?

- Jeg representerer Amnesty International og gransker nå situasjonen i Zimbabwe. Vi snakker med alle parter for å få fram sannheten.

- Har dere tillatelse til å være her?

I en halv time gjentar Tor-Hugne Olsen sine forklaringer. Krigsveteranen, som nekter å oppgi navn, forlater møtet for å hente sine kamerater. Olsen beslutter å reise tilbake til Harare.

- Vi tar ingen unødige sjanser.

Farlig å vitne

- Er jobben din farlig?

- Den er lite farlig sammenliknet med det arbeidet lokale aktivister gjør her i Zimbabwe. Det er nok større risiko for overgrep mot de vi snakker med enn mot oss. Jeg er ofte bekymret for hva som skjer med folk etter at vi har dratt, sier Olsen.

Amnesty i Sør-Afrika vil nå følge nøye med på kollegene i Marondera etter møtet med krigsveteranene. Folk som snakker med internasjonale observatører, kan havne i livsfare.

- Vi kan ikke garantere for deres sikkerhet, men vi gjør det vi kan, gjennom blant annet lokale organisasjoner, for å beskytte dem så godt som mulig, sier Olsen.

Gateselger og enke

I Bindura nord for Harare skal det holdes suppleringsvalg, og det kommer stadige rapporter om politisk vold mellom tilhengere av regjeringspartiet og opposisjonsfolk.

Tor-Hugne Olsen sanker øyenvitneskildringer ned til de mest grusomme detaljer. En enke forteller hvordan mannen ble drept utenfor huset deres.

Olsen møter også torghandleren som ble trakassert av tilhengere av regjeringspartiet Zanu PF. Hendelse, navn, vitner - alt noteres for å kryssjekkes.

- Hvor mye klarer du å få verifisert?

- Lokale organisasjoner mener det var 44 000 overgrep mot enkeltpersoner før valget i fjor. Jeg har ikke sjanse til å verifisere dem alle. Vi må velge noen saker vi følger opp.

Papirbunker

I London blir Olsens dokumenter gått gjennom og redigert til rapporter som brukes i Amnesty Internationals kampanjer.

- Det er vanskelig å si hvilken virkning rapportene har. Jeg har ingen illusjoner om at vi kan forandre Robert Mugabes politikk, men for ofrene for overgrep og de som arbeider mot dem her i landet, er det viktig at noen utenfra bryr seg.