Gransker nye Røkke-lån

Kredittilsynet gransker om tre lån på 4,9 milliarder som Kjell Inge Røkke har fått hos sine meklervenner i Enskilda Securities, kan være ulovlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Eirik Bunæs sier til Dagbladet at Kredittilsynet i nær framtid vil avgjøre om disse lånene er i strid med regelverket.

Et meklerfirma har ikke lov til å yte kreditt utover 30 dager i forbindelse med kjøp og salg av aksjer og obligasjoner.

I de tre tilfellene som nå granskes, står Enskilda som kontofører, men har i realiteten formidlet et svært høyt antall lånekontrakter.

- Jeg har aldri sett slike lån i Norge før, sier Bunæs.

Viktig sak

Administrerende direktør Mads Syversen i Enskilda er blitt en personlig venn av Røkke etter et stort antall omfattende mekleroppdrag for flere av hans selskaper. Nå utfordrer Syversen lovverket med formidling av milliardlån til sin nære samarbeidspartner. Kredittilsynet vil i løpet av kort tid avgjøre om disse er i strid med loven om verdipapirhandel.

- Vår interesse er ikke knyttet til den aktuelle saken mellom Orkla og Aker RGI. Det er ikke snakk om å reversere en finansieringspakke, men mer et spørsmål om man har vært for offensive i forhold til regelverket. Vi har brukt lang tid på å avklare dette fordi saken er svært viktig. Den vil kunne danne presedens, sier Bunæs.

Lånene

Enskilda Securities i Norge står nå oppført med to lån på til sammen 2,6 milliarder til Aker Maritime, det ene et obligasjonslån på to milliarder (forfall 15. april 2005), det andre et sertifikatlån på 623 millioner (forfall 26. mars 2004).

Kredittilsynet har også gransket et lån på 2,3 milliarder med forfall i mars 2007. Hvorvidt dette nå er registrert hos eieren, svenske Enskilda, eller er nedbetalt de siste ukene, fikk ikke Dagbladet noen bekreftelse på i går.

- Disse lånene har en så komplisert struktur at det tar tid å forstå. Dernest må vi finne ut om det er akseptabelt i forhold til regelverket, sier Bunæs.

Følger bankene

Kredittilsynet avviser ryktene om en gransking av DnBs låneportefølje etter meldingen om Aker RGIs betalingstrøbbel.

- Vi har en dialog med DnB om dette, men det er også jobben vår. Vi følger de store engasjementene for å se om det er noen problemer utover vanlig forretningsmessig risiko.

- Er dere bekymret over situasjonen?

- Nei, det vil ikke være riktig å bruke det uttrykket. At banker risikerer tap på sine engasjementer er ikke uvanlig. Vi interesserer oss for saken, men har ikke høynet vår beredskap, sier Bunæs.

Milliardærens luksusleker

Kjell Inge Røkke leier for øyeblikket ut luksusyachten, flyet han leaser har lenge ligget ute for salg - og på hytta er det fortsatt et toalett ledig.

Stølslia familietun


Selskapet Våningshuset AS eier hyttetunet på Oppdal, som skal ha kostet 200 millioner å bygge.

Bygningskomplekset skal ha 28 senger, 18 baderom, 32 toaletter, 16 peiser, trimrom, basseng, boblebad og en innendørs fjellbekk.

Fire fast ansatte jobber full tid på stedet, og Røkke betalte dem 1,3 millioner i lønn i fjor, skriver Adressa.no.

Hyttepalasset kostet er nok neppe verdt 200 millioner dersom verdiene må realiseres.

M/Y «Reverie»


Superyacht som lenge lå ute for salg, blant annet på Yachtworld. com, men som meklerfirmaet i Florida mistet jobben med å selge. Det 70 meter lange og sju dekk høye luksusskipet lå ute for salg for 65 millioner dollar (450 millioner kroner).

Om bord finnes alt som kan tenkes av luksus, og mannskapet er på opptil 28 personer. Alle slags leketøy, som jetski, dykkerutstyr og flere mindre båter, finnes om bord.

Yachten kan i dag chartres for om lag tre millioner kroner i uka, men da må du kjenne Røkke eller yacht-charterselskapet Canvendish White i England. Røkke har gitt strenge instruksjoner til selskapet om at de ikke får avertere yachten for leie, eller svare på spørsmål.

«Rebel's Tool»


Røkkes amerikanskregistrerte (N21KR) Boeing Business Jet 737-74T, døpt «Rebel's Tool», er ikke eid av Røkke, og den ligger ute for salg. Flyet, som er utstyrt med all den luksus en finansmagnat kan ønske seg - og all avionikken en pilot kan ønske seg - skal ha en verdi på 350- 400 millioner kroner. Finansavisen anslår Røkkes leiepris til ca. en million i uka. Jeten ligger ute for salg hos den kanadiske flymegleren Peerless Aviation i Vancouver, som bare har én ting å si: - We're not talking to the press.
HYTTE
PRIVATFLY
<B>LUKSUSYATCH
NØDHJELP: Kjell Inge Røkke har fått nødhjelp av Enskilda Securities og direktør Mads Syversen.