Gransker olje-fusjonen

Oslo Børs undersøker nå alle handlene med Hydro- og Statoil-aksjen i tiden før gigantfusjonen ble annonsert mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har den siste uka fått innspill fra flere hold om et veldig høyt volum i omsetningen av Hydro-aksjer før fusjonen ble annonsert og satte allerede mandag i gang en rutinemessig undersøkelse av alle handlene, opplyser pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs. Han understreker at ordet «rutinemessig» ikke betyr lemfeldig.

-  Dette er ikke en overflatisk undersøkelse. Det er en full og omfattende gjennomgang av alle handler. En del av dommene for innsidehandel de siste åra er basert blant annet på våre undersøkelser, sier han.

Brannfakkel

Styregrossist og tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen gikk i går ut med påstander om innside-handel forut for milliardfusjonen mellom Statoil og Hydro, påstander som kan kaste en skygge over hele gigantfusjonen.-  Det som er bemerkelsesverdig i denne saken er de klare indikasjonene på at det må ha lekket informasjon til aktører som har benyttet anledningen til å kjøpe seg opp i Hydro, sa Tormod Hermansen som tidligere har sittet åtte år i Statoils styre før han fortsatte:

-  Dette er svært alvorlig for det kan dreie seg om innsidehandel med betydelige verdier som gevinst. Da kan store verdier være satt i spill i strid med regelverket, sa Hermansen.

Oppsiktsvekkende

Påstandene fra Hermansen blir sett på som meget oppsiktsvekkende, spesielt at han kaster sin mistanke på meglerhusene Goldman Sachs og Morgan Stanley. De to var rådgivere for henholdsvis Hydro og Statoil i det hemmelige fusjonsarbeidet. 13. desember, fem dager før oljefusjonen ble lansert, endret Goldman Sacsh sin vurdering av Hydro fra «hold» til «kjøp» og aksjekursen spratt samme dag oppover.

De største kjøpene av Hydro-aksjer torsdag 14. desember ble foretatt fra klientkontoer nettopp i Morgan Stanley og Goldman Sachs. Klientkontoen hos Morgan Stanley kjøpte Hydro-aksjer for en halv milliard kroner. Totalt var omsetningen av Hydro-akser den dagen tre milliarder kroner.

GRANSKES: All handel med Hydro og Statoil i forkant av fusjonen skal undersøkes. Foto: Scanpix
GRANSKES: All handel med Hydro og Statoil i forkant av fusjonen skal undersøkes. Foto: Scanpix Vis mer

Alvorlig

Begge de internasjonale meglerhusene avviser kategorisk påstandene fra Tormod Hermansen. Også Oslo Børs finner dem merkelige.

-  Det er svært alvorlige anklager Hermansen kommer med, sier Olsen ved Oslo børs som ikke kan si noe om utfallet av undersøkelsene som nå pågår. Resultatet blir ikke klart før ut på nyåret.-  Men finner vi selv den minste indikasjon på innside-handel vil dette bli sendt videre til Kredittilsynet. Her er terskelen så lav at dersom vi ikke kan utelukke at det har funnet sted, så vil vi be Kredittilsynet se på saken, sier Olsen.

Både Kredittilsynet og Økokrim kan på eget initiativ starte granskning etter påstander om innside-handel. Økokrimsjef Einar Høgetveit ville i går ikke kommentere om dette er påstander verd å granske.

Tjente godt

En av investorene som i dagene før fusjonen så sine aksjer stige i verdi, er Øystein Stray Spetalen, som kjøpte sine første Hydro-aksjer som skolegutt. Aksjene som var priset til 149,25 per stykk den 13. desember spratt opp til 155 kroner dagen etter.

Mandag, da fusjonen ble annonsert, ble Hydro-aksjen priset til 188,50 kroner. Verdien av Spetalens aksjer steg med ni millioner kroner. Dagbladet har ingen grunn til å tro at Hermansens påstander omfatter han.

Selv ønsket ikke Spetalen i går kveld å kommentere Tormod Hermansens påstander.

-  Det har jeg ingen forutsetning for å kommentere, sier han.

-  Kjøpte du Hydro-aksjer rett forut for fusjonen ble kjent?-  Jeg kommenterer aldri kjøp og salg av aksjer.