Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker om denne revolveren ble brukt i Palme-drapet

Snart får vi svaret.

REVOLVEREN:  Politiprofessor Leif GW Persson med revolveren som nå blir undersøkt i Palme-etterforskningen. Foto: SVT
REVOLVEREN: Politiprofessor Leif GW Persson med revolveren som nå blir undersøkt i Palme-etterforskningen. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Smith & Wesson kaliber .357 Magnum med en 10 cm lang løp.

Hele Sverige venter nå i spenning på om politiprofessor og forfatter Leif GW Persson virkelig har funnet drapsvåpenet.

Revolveren er nøye undersøkt hos Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) i Linköping. Det var ventet at resultatet skulle være klart i forrige uke, men det har drøyd før kriminalteknikerne har villet sende testresultatene til Rikspolisen og Palme-gruppa som fortsatt etterforsker drapet på statsminister Olof Palme.

Statsminister-mordet Det er nå snart 30 år siden Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm sentrum. Palme hadde vært på kino, og var på vei hjem til leiligheten sammen med sin kone - Lisbeth Palme.

Drapet som rystet Sverige har aldri blitt oppklart. Først ble kriminelle Christer Pettersson, som Lisbet Palme utpekte som drapsmann, dømt i tingsrätten - men han ble seinere frikjent i hovretten.

Anonymt brev For vel to år siden fikk Leif GW Persson tilsendt et brev, fra en anonym person. I brevet var det vedlagt ei kule og spørsmål om kula kunne være identisk med kulene som ble brukt da Palme ble skutt.

I november i fjor ble kula analysert at kriminalteknikerne ved NFC. Selv om det ikke var identisk ammunisjon, kunne kriminalteknikerne slå fast testresultatene var oppsiktsvekkende. Og at selv om de hadde prøveskutt flere hundre våpen, hadde de aldri vært så nær en full klaff.

Persson gikk da ut i avisa Expressen og i programmet «Veckans Brott» på SVT og etterlyste personen som hadde sendt kulene i posten.

Like før jul fikk Persson kontakt med den anonyme personen. I Göteborg - helga før jul - fikk han overlevert et skytevåpen. En Smith & Wesson kaliber .357 Magnum med et 10 cm langt løp. Nøyaktig lik det som tidligere har vært utpekt som drapsvåpenet.

Prøveskutt Persson har fortalt til Expressen at revolveren var i god stand, og han skal deretter overlevert skytevåpenet til politiet.

Nå har kriminalteknikerne prøveskutt med revolveren. Samme ammunisjon som ble brukt da Olof Palme ble skutt er benyttet.

Spørsmålet er om Leif GW Persson virkelig har funnet drapsvåpenet.

Venter i spenning
Hvis kriminalteknikerne hos Nationellt Forensiskt Centrum kan slå fast revolveren er den som ble brukt da Olof Palme ble myrdet på Sveavägen, er dette et gjennom brudd i etterforskningen. Snart 30 år etter at Olof Palme ble myrdet.

Statsadvokat Kerstin Skarp, som leder arbeidet i Palmegruppen, sa i ettermiddag til Expressen at hun fortsatt ikke har fått noen beskjed fra NFC.

Politiprofessor Leif GW Persson reiste i dag selv til Linköping, og skal i morgen kveld ha en reportasje på SVT-programmet «Veckans Brott», om det han tror er revolveren som ble brukt da Olof Palme ble myrdet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media