Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker påstand om CIA-tortur i Polen

Skal opp i EU-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen skal granske påstander om at Polen lukket øynene da to fanger på vei til Guantanamo angivelig ble torturert av CIA på polsk jord.

Saken skal opp til behandling i EU-domstolen i Strasbourg tirsdag.

Der kommer advokatene til de to fangene, en 42-årig palestiner og en 48 år gammel mann fra Saudi-Arabia, til å fortelle om hvordan regjeringen i Warszawa under daværende statsminister Leszek Miller stilltiende godtok at amerikanske CIA-agenter lot de to fangene sitte i Polen i flere måneder der de gjentatte ganger ble torturert.

Torturmetoden som skal ha blitt brukt var såkalt waterboarding, eller simulert drukning.

Advokatene til de to vil be domstolen komme med en kjennelse om at Polen med dette brøt den europeiske menneskerettskonvensjonen, og vil også peke på hvordan polske myndigheter ikke foretok seg noen ting da de to fangene ble sendt videre til det beryktede Guantanamo-fengselet, der de fortsatt, et tiår senere, sitter uten å ha blitt stilt for retten eller dømt.

EU-domstolen ventes å bruke flere måneder på denne saken før en kjennelse foreligger.

(NTB)