Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransker privatlivet til mulig visepresident

Joe Biden har bedt Amy Klobuchar gjennomgå en granskning for å bli klarert slik at hun eventuelt kan bli hans visepresidentkandidat.

SAMMEN: Senator Amy Klobuchar har allerede gjort det klart at hun støtter Joe Biden som demokratenes presidentkandidat. Nå er hun aktuell som visepresidentkandidat. Foto: REUTERS/Eric Thayer/File Photo
SAMMEN: Senator Amy Klobuchar har allerede gjort det klart at hun støtter Joe Biden som demokratenes presidentkandidat. Nå er hun aktuell som visepresidentkandidat. Foto: REUTERS/Eric Thayer/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Det melder CBS NEWS og flere andre amerikanske medier torsdag.

Klobuchar (59), som er senator fra Minnesota, forsøkte selv å bli Demokratenes presidentkandidat.

Biden har offentlig anerkjent Klobuchar for sterke debattprestasjoner og for å ha hjulpet ham med å vinne primærvalget i Minnesota. Der vant Biden etter at Klobuchar trakk seg fra valgkampen bare timer før valget og erklærte sin støtte til Biden. Der gikk han gikk seirende ut av nominasjonskampen på supertirsdagen i mars.

OBAMA: Tidligere president Barack Obama gir nå sin støtte til presidentkandidat Joe Biden. Video: DXelebekk/AP/NTB / Dagbladet TV, 14. april 2020 Vis mer

Grundig gransking

Hvis en potensiell kandidat samtykker til gransking, bør hun være klar til å gjennomgå flere ukers streng gjennomgang av sitt offentlige og private liv og arbeid av en egen betrodd gruppe i Bidens apparat. De vil gjennomgå selvangivelser, offentlige taler, avstemninger, tidligere personlige forhold og potensielt skandaløse detaljer fra fortiden hennes.

Klobuchar er en av flere mulige visepresidentkandidater for Biden, som etter alt å dømme blir Donald Trumps utfordrer i høstens valg.

Har lovet en kvinne

Biden har lovet å velge en kvinne som sin visepresidentkandidat. I slutten av april satte han ned en komité som skal vurdere aktuelle kandidater. Han har samtidig gjort det klart at det endelige valget først vil bli gjort mot slutten av juli.

Flere har tidligere pekt på at Biden burde velge en svart kvinne for å mobilisere svarte velgere ved høstens valg, og han har selv trukket fram flere navn på mulige kandidater. Blant navnene som ofte nevnes er senator Kamala Harris, Georgia-politikeren Stacy Abrams og Obamas tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice.

Biden har imidlertid også antydet at valget kan falle på en hvit kvinne, blant dem senatorene Elizabeth Warren og nettopp Amy Klobuchar, som begge ga ham sin støtte etter selv å ha droppet ut av nominasjonsprosessen.

Flere granskes

Selv har Biden satt sammen en gruppe på fire personer til å lede arbeidet med å finne den beste visepresidentkandidaten. Den består av tidligere senator Chris Dodd, kongressrepresentant Lisa Blunt Rochester, ordfører i Los Angeles, Eric Garcetti og Bidens tidligere medarbeider Cynthia Hogan.

Flere andre skal også ha sagt ja til å bli gransket.

- Jeg er på lista, og jeg er beæret over å stå på lista, sa kongressrepresentanten Val Demings til radioprogrammet «The Dean Obeidallah Show».

Biden, som selv var Obamas visepresident i åtte år, regner med å være ferdig med granskingen av visepresidentkandidater innen juli.

- Jeg trenger noen som er en virkelig partner i framgang, og som er klar til å bli president på et øyeblikks varsel. Det er mange kvinner der ute, med erfaringen til å gjøre den jobben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!