Gransker selvangivelser med store fradrag

Skattytere med ekstra store fradrag og mange bilag, blir i år ekstrasjekket av ligningsmyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen fikk et utvalg skattytere over hele landet brev om at selvangivelsen deres er plukket ut for en grundigere gjennomgang. Det betyr at skatteoppgjøret for disse ikke blir klart før til høsten.

Mange vedlegg

- De aller fleste som har levert en forenklet selvangivelse med små endringer og en grei dokumentasjon, har fått ligningsoppgjøret nå i juni. Det gjelder nesten 90 prosent av lønnstakerne og pensjonistene. Så har vi plukket ut noen med mange vedlegg, med store fradragsposter eller som for eksempel har spesielle forhold rundt aksjer, til en nærmere kontroll. Noen er også plukket ut på et mer tilfeldig grunnlag, sier direktør Svein Kristensen i Skattedirektoratet.

Kristensen avviser at dette er en ny praksis og at skatteetaten har vært for lite flinke til å informere publikum. Men for mange som har regnet med å få tilbake skattekroner til sommerferien, blir det nødvendig å finansiere ferieturen på en annen måte. De må vente til september før skattepengene kommer.

Verstingene?

Bare i Trondheim har ligningskontoret sendt ut «høstbrev» til 1.400 personer, som må leve seg gjennom sommeren i visshet om at selvangivelsen deres skal endevendes og dobbeltsjekkes.

Nestleder ved personskatt-avdelingen ved Trondheim ligningskontor, Randi Johnsen, sier til NTB at det slett ikke bare er «verstinger» som får selvangivelsen sin lagt til side på denne måten. Heller ikke bruker ligningskontoret det å tukle for mye med den forenklede selvangivelsen som et «ris bak speilet», på den måten at mange endringer automatisk fører til at skattepengene må utstå tre måneder ekstra.

- Ingen har krav på et skatteoppgjør til sommeren. Tiden vi har er kort, og det sier seg selv at selvangivelser med mange endringer og vedlegg må vi ha mer tid til å gjennomgå, sier Johnsen.

(NTB-KJell Herskedal)