Gransker sprengstoff-bevis

Den svenske påtalemakta avgjør i ettermiddag om de vil varetektsfengsle 26-åringen fra Bergen som ble tatt med sprengstoff etter dødsulykka mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtale-juristen i Halmstad gjennomgår akkurat nå bevisene mot den 26 år gamle kroppsbyggeren som har sittet arrestert siden natt til mandag. Fra klokka 10.30 til 21 i går gjennomgikk en polititekniker de fire involverte bilene med en bombehund. I dag tidlig fikk politi-juristen se resultatene.

- Han har pålagt politiet om å holde tett om funnene fram til han har tatt sin beslutning, sier informasjonssjef Christer Harplinger i Hallands-politiet.

Viktige bilfunn

Spørsmålet er om politiet ønsker å opprettholde siktelsen for «forberedelser til alvorlig vinningskriminalitet», og om de vil framstille 26-åringen for varetekt. I avhør har alle involverte nektet kjennskap til sprengstoffet som ble funnet i tilknytning til to av bilene. Politiet var derfor avhengig av å knytte den siktede til sprengstoffet gjennom tekniske funn under gårsdagens gjennomleting med bombehund.

- Påtale-juristen vil sannsynligvis fortelle pressen hvilke funn som ble gjort etter at han har tatt sin beslutning, sier Harplinger til Dagbladet.no.

På vei hjem til barnet

26-åringens 23 år gamle kone ble avhørt i går, og er nå på vei hjem til deres felles barn i Bergen. Hun var pengeløs, men etter en samtale med sin norske advokat ble det ordnet hotell og hjemtransport. Kvinnen ønsker ikke å uttale seg til pressen.

Tilstanden til den alvorlig skadde 19 år gamle kvinnen som ligger på sykehuset i Lund, er fortsatt alvorlig. Faren til den bevisstløse kvinnen våker ved hennes side. 36-åringen som fikk bruddskader i ulykka, ble operert i går. Tilstanden hans betegnes ikke som alvorlig.

Under gårsdagens avhør forklarte den fengslede 26-åringen at han ikke visste at det lå en kasse med fenghetter i bilen. Molotow-cocktailen som han fant ved kameratens bil, visste han heller ikke hvor kom fra.

- Min klient oppdaget denne flaska og gjorde en brannmann oppmerksom på den mistenkelige gjenstanden, sier hans norske forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Tre dødsoffer og to skadde

Det var på E6 nord for Halmstad at den dramatiske ulykka skjedde i 01.30-tida natt til mandag. En norsk 16-åring punkterte Opel'en som han var alene i på E6 i sørgående retning - snaue fire timers biltur sør for Strømstad. Med mobilen ringte han sin 36 år gamle bror som også kjørte i samme område.

- Broren ankom stedet for å hjelpe til med punkteringa. I baksetet sov to tsjekkiske haikere som han hadde plukket opp like før svenskegrensa, forteller Harplinger i Hallands-politiet.

Uten forvarsel smalt en norskregistrert Mercedes inn i storebrorens Opel der den sto parkert i veikanten. Den 26 år gamle føreren i Mercedes'en omkom momentant etter at bilen snurret rundt for så å lande på hjulene. Hans 19 år gamle kvinnelige passasjer overlevde, men ble alvorlig skadd. De to haikerne døde etter noen timer av skadene. Den 36-årige storebroren som sto i veikanten, ble truffet i sammenstøtet og fikk bruddskader.

Muskelmann fra Bergen

Etter kollisjonen stanset BMW'en med Bergens-ekteparet i veikanten. Interessen deres for bagasjen i ulykkesbilen fikk politiet til å ransake BMW'en hvor de fant fenghette-kassa. Politiet aner ikke hvorfor de fire nordmennene pakket sprengstoff i bilene før ferien. Målet for turen var København hvor de skulle feriere fram til helga.

Den arresterte 26-åringens forsvarer avviser at klienten tilhører et MC-miljø slik anonyme politikilder har hevdet overfor flere aviser. Det har vært spenning i MC-miljøet i Vest-Sverige den siste tiden, og det har blitt spekulert i om sprengstoff-funnet har hatt med dette å gjøre.

- Hvis han tilhører noe spesielt miljø i det hele tatt, må det være kroppsbyggermiljøet, sier advokat Jørgen Riple.

26-åringen er fra før siktet i en narkosak i Hordaland hvor han skal ha medvirket til oppbevaring av seks kilo hasj og 100 gram kokain. Hans avdøde kamerat er også en kjenning av politiet.

<B>DØDSKRASJ:</B> Her på E6 ved Halmstad omkom tre personer i en bilulykke. Da en fjerde bil ankom, fant politiet sprengstoff.