Gransker sykehuset

VALETTA (Dagbladet): Helsedepartementet på Malta har beordret gjennomgang av sykehuset St. Luke's behandling av Line Marie Andersen (14). Hennes død er blitt et politisk tema på Malta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedepartementet i Malta har i dag gått ut med en offisiell erklæring om at de vil sette i gang en intern gransking av forholdene rundt behandlingen som ble gitt Line Marie Andersen. 14-åringen døde på St. Luke's sykehus i Floriana natt til lørdag, fire dager etter at hun hadde falt om i korridoren på skolen der hun gikk for å lære engelsk.

Det ble i obduksjonsrapporten fastslått at jenta døde på grunn av brudd på kraniet og påfølgende indre blødninger.

Hun skal også ha hatt mageinfeksjon.

Nå krever Maltas helsedepartement intern gjennomgang av sykehuset som behandlet Line Marie Andersen.

Ikke vanlig

Journalist Herman Grech i Maltas største avis, The Times, sier til Dagbladet at det ikke er vanlig at helsedepartementet krever slike interne etterforskninger.

- Malta ble for noen år siden kåret til verdens femte mest effektive helsevesen av WHO. De er opptatt av å opprettholde standarden. Helsedepartementets utspill viser at de tar saker som dette svært seriøst, mener Grech.

Arbeiderpartiet, som er Maltas opposisjonsparti, er også kritiske til behandlingen Line Marie Andersen (14) har fått på sykehuset.

I et brev adressert til helseministeren har de krevd en gjennomgang av hendelsesforløpet både før og etter at jenta ble lagt inn på sykehus.

Komplikasjoner

Partiets helsepolitiske talsmann, doktor Michael Farrugia, ber om at regjeringen ser på saken umiddelbart.

«Til tross for at det er svært alvorlige skader, kan behandling av brudd på kraniet og indre blødninger redde en pasient - forutsatt at det ikke oppstår komplikasjoner,» skriver han i henvendelsen.

Opposisjonspartiet forlanger at helsedepartementet sørger for at hendelsesforløpet etterforskes, og at det blir gjort kjent hvem som er ansvarlig for de beslutningene som er tatt i saken.

Han mener at det i tillegg til de legene og professorene som er utnevnt, burde vært tatt med en nevrokirurg. Farrugia begrunner denne kritikken med at han mener dødsfallet skyldtes en komplikasjon under operasjonen.

Familiens talsmann, Dag Gaassland, ønsker ikke å kommentere at helsemyndighetene i Malta setter i gang intern etterforskning av omstendighetene rundt behandlingen av Line Marie Andersens død.

ETTERFORSKES: Helsedepartementet på Malta har satt ned en gruppe medisinske fagfolk som skal gjennomføre en intern etterforskning av sykehuset St. Luke's etter dødsfallet på 14-åringen Line Marie Andersen fra Søfteland.