SENDTE TERRORMANIFESTET: Her, fra gutterommet i Hoffsveien i Oslo, postet Breivik sitt terrordokument 22. juli.
SENDTE TERRORMANIFESTET: Her, fra gutterommet i Hoffsveien i Oslo, postet Breivik sitt terrordokument 22. juli.Vis mer

Gransker ukjent Facebook-konto

Politiet har bedt Facebook om innsyn i alle Anders Behring Breiviks Facebook-kontoer, blant dem en mystisk tredje konto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en utleveringsbegjæring sendt 9. november i fjor, ber Oslo politidistrikt om utlevering av alt innhold tilknyttet tre facebook-kontoer som
Anders Behring Breivik disponerte.

En konto er tilknyttet eposten andersbehring@hotmail.com, en annen konto er tilknyttet eposten year2083@gmail.com. Begge disse facebook-kontoene er tidligere kjent.

I utleveringsbegjæringen går det også fram at Breivik skal ha disponert en tredje Facebook-konto, tilknyttet eposten dudleyveron@ymail.com.

Det har ikke lykkes Dagbladet å finne profilen med det aktuelle Facebook-IDet.

Trengte ransakelsesordre I begjæringen går det fram at Oslopoltiiet måtte gå via Oslo tingrett for å få utlevert opplysningene om Breiviks kontoer fra Facebook:

Facebook deltar i EUs personvernrammeverk, som anført i EU-direktivet 1995/46.

«Direktivet regulerer imidlertid ikke i hvilken grad domstoler kan pålegge virksomheter med hovedkontor i andre land å utlevere data til bruk i en etterforskning. Facebook har imidlertid tilkjennegitt at de vil kunne utlevere data for en norsk bruker basert på en kjennelse fra en norsk domstol. En har derfor valgt å fremme begjæringen overfor Oslo tingrett. Facebook har medelt at de trenger en search warrant for å kunne utlevere informasjonen, hvilket i denne sammenheng tilsvarer utleveringspålegg.», heter det i begjæringen.

Politiet lister deretter opp all informasjonen de ønsker seg - absolutt all aktivitet tilknyttet kontoene, inkludert alle likes og pokes, kontoinnstillinger og statusoppdateringer.

Fikk støtte Dagbladet kjenner innholdet i meldingene som ble postet på en av breiviks Facebooksider kort tid etter terrorangrepene. Blant dem er flere støtteerklæringer.

«Hei bror! Vi to MÅ snakke!!», og «well done my friend... keep it up», lyder to av støttemeldingene.

Breiviks Facebook-side ble allerede ved firetiden natt til 23. juli tatt ned av Facebook, da nettselskapet la merke til den eksplosive  trafikkveksten og innså hvem kontoen tilhørte.

Da hadde kontoen 1646 nye varsler om meldinger, venneforespørsler og andre som ønsket å kommunisere  direkte med terroristen.

- Viktig del av livet Breivik drev i forberedelsesfasen til terrorangrepene en omfattende nettaktivitet. Politiet mener å ha avdekket at han hadde 30 ulike kallenavn og 20 ulike epostadresser på de rundt 40 nettsidene han brukte mye tid på.

- Internett har åpenbart vært en veldig viktig del av livet hans. Informasjonsinnhentingen, hele hans forretningsvirksomhet, spill og kommunikasjon med  andre, har foregått på nettet, har forsvarer Geir Lippestad tidligere sagt til Dagbladet.

I sitt såkalte manifest hevder Breivik at han til sammen har hatt mer enn 7000 Facebook-kontakter. Mange av disse fikk tilsendt manifestet kort tid før terroraksjonene ble utført 22. juli.