Gransker ulovlig børshandel

Ulovlig handel med aksjer kan ha forsterket minikrakket på Oslo Børs. Nå iverksetter Kredittilsynet og børsen full gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kursraset på Oslo Børs rammer både store og små aksjonærer hardt. I løpet av få uker har aksjeverdier for nærmere 200 milliarder kroner fordunstet.

Det meste kan forklares med finansiell uro i inn- og utland. Men ikke alt.

Selger uten å eie

I et snaut år har det vært tillatt med såkalt short-salg i Norge. I praksis går det ut på at en spekulant kan selge aksjer han ikke selv eier. Handelen er i utgangspunktet lovlig, men en rekke markedsaktører har den siste tida varslet Kredittilsynet og Oslo Børs om det de mener er ulovlige short-handler.

Nå skal påstandene granskes. Gjennom aktiv kontroll og mulige strakstiltak skal de negative effektene av short-handelen dempes. Børsen og Kredittilsynet sier det rett ut: Både lovlig og ulovlig short-handel kan ha forsterket kursfallet fordi dette øker salgspresset.

- I en ekstrem markedssituasjon kan handelen ha en slik effekt, ja, vedgår spesialrådgiver Lars Gjørvad i Kredittilsynet.

Uten garantier

Å selge aksjer man ikke har, høres pussig ut. I praksis foregår det omtrent slik: En investor selger en aksje han i øyeblikket ikke eier. Via mekler avtaler han pris og tidspunkt for når aksjen skal leveres til kjøperen. Dersom kursen på aksjen faller før levering, tjener selgeren penger. Kursfall betyr nemlig at han når leveringsdagen kommer, kan kjøpe inn varen billigere enn han solgte den.

Selgeren gambler med andre ord på at prisen går ned, kjøperen på at prisen stiger. På den måten er det mulig å tjene store penger også i nedgangstider.

Det ulovlige inntreffer når selgeren ikke har de nødvendige garantier for at han faktisk kan skaffe aksjene. Loven pålegger slik garanti, for eksempel i form av at selgeren har lånt aksjene han selger.
Markedsaktører mener handler har skjedd uten slike nødvendige garantier.

Lars Gjørvad i Kredittilsynet er enig og beskriver skrekkscenarioet slik:

- En aktør som tror på nedgang selger for eksempel short klokka 10 uten nødvendig dekning. Hvis aksjen blir suspendert fra børsen klokka 11, har han ikke mulighet til å holde sine forpliktelser. Det er grunn til å tro at det er en del som ikke har fått det de er lovt på grunn av dette.

Ingen vet i dag hvor stor short-handelen er i Norge. Men alle er enige om en ting: den øker kraftig.