Gransker venner av dødsranssiktede

Politiet etterforsker flere venner av dødsranssiktede Ridvan Halimi og Metkel Betew opp mot det spektakulære kunstranet på Munch-muséet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de såkalte modus-kandidatene politiet sjekker, er en allerede ranssiktet Oslo-mann i 20-årene. Han er nå på frifot.

Etter det Dagbladet kjenner til, har mannen dessuten indirekte kontakter til miljøet som i årevis har vært i søkelyset for kunstkriminalitet på Østlandet. Mannen er også en kamerat av Ridvan Halimi (25), som er siktet og etterlyst for Stavanger-ranet.

Friga ransbilder

Også kamerater av dødsranssiktede Metkel Betew (26) blir nå rutinemessig sjekket opp av politiet. Dette gjelder personer som politiet mener har begått kriminelle handlinger sammen med Betew, og som regnes som kapable til å gjennomføre et ran av Munch-muséet.

Etterforskerne skal også ha fattet interesse for en ransdømt Oslo-mann i 30-årene.

- Politiet har gått i sine registre for å se hva man kan knytte opp til denne type modus, sier politiinspektør Iver Stensrud, som ikke vil gå i detalj på hvilke personer politiet sjekker nærmere.

Politiet friga i går bilder av to ranere som løper ut av Munch-museet etter å ha nappet ned de uerstattelige maleriene. Stensrud er imidlertid ikke sikker på om kvaliteten på bildene er god nok til at de to kan gjenkjennes.

Håper på DNA-match

Ranerne har trolig benyttet seg av en ny fluktbil etter å ha etterlatt seg den svarte Audien ved Sinsen tennisklubb. Men politiet hadde i går ikke nok opplysninger til å gå ut og etterlyse en fluktbil nummer to. Jobben med å finne spor i fluktbilen, er krevende, og det kan ta tid før analysene av funn fra fluktbilen er klare.

Årsaken er at ranerne tømte pulveret fra et brannslukningsapparat inne i bilen, for å gjøre jobben vanskeligere for politiets teknikere. Politiet håper likevel at gjerningsmennene har etterlatt seg biologisk materiale eller fingeravtrykk som kan bidra til å oppklare saken. Rammene som ble kastet ut fra fluktbilen blir også undersøkt nøye.

En rekke vitner er allerede avhørt, og nye vitneavhør følger i dagene som kommer. Men foreløpig har ikke politiet informasjon om hvor maleriene kan befinne seg, og ingen har status som mistenkt i saken.

- De kan være her eller i utlandet. Vi bruker selvsagt informasjon vi får fra utlandet, dersom det blir aktuelt. Men ingenting peker i noen spesiell retning, sier Stensrud.

Fant alarm-del

En utenlandsk journalist fant i går, et døgn etter det brutale ranet, en sensor i graset utenfor Munch-museet. Sensoren har trolig falt av eller blitt revet av ett av maleriene da ranerne flyktet ut til den ventende bilen.

En journalist tok kontakt med politiet og informerte om boksen. 20 minutter senere ankom en politibetjent på motorsykkel. Han sørget for at ingen kom nær sporet før en krimtekniker kom til stedet, først 50 minutter etter at politiet ble varslet.

Iver Stensrud innrømmer at politiet burde ha funnet delen søndag, men mener ikke dette har hatt noen vesentlig betydning for etterforskningen.

- Jeg har forstått det som om boksen er en del av alarmsystemet. Det skal ikke være snakk om noen form for sender eller peiler, men det kan jo muligens ranerne ha trodd, sier Stensrud. Politiet har liten tro på at nøkkelen som i går ble funnet utenfor museet skal bringe dem videre i jakten på ransmennene.

Kan gjøre feil

En kilde som har vært en del av ransmiljøet på Østlandet, sier til Dagbladet at gjerningsmennene trolig ikke tilhører denne kretsen. - Dette sier jeg ut fra kilder i det samme miljøet, og ut fra den tilsynelatende amatørmessige måten ranet ble utført på, sier kilden.

- Jeg må imidlertid ta et forbehold om det siste. Grunnen er at stressfaktoren hos personer som gjennomfører et ran, er meget høy, og kan føre til at ransmenn både gjør feil og opptrer tilsynelatende forvirret, sier kilden til Dagbladet.

«Skrik»-tyven Pål Enger er foreløpig ikke avhørt. Enger sa søndag at han hadde alibi for ranstidspunktet, ifølge hans forsvarer Fridtjof Feydt.

Politiet hadde i går kveld ikke mottatt noen krav om løsesum for maleriene.

DØDSRANSIKTET: Metkel Betew.
DØDSRANSIKTET: Rivdan Halimi.
ETTTERFORSKER: Ranerne slo til mot Munch-museet på Tøyen like etter klokka elleve søndag formiddag. Politiet saumfarer Munch-museet i jakten på spor etter gjerningsmennene.