SKAL GRANSKES: Statoil har valgt sine granskere som skal finne ut mest mulig om hva som skjedde da gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie ble stormet av terrorister. Fem nordmenn ble drept. Foto:
Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKAL GRANSKES: Statoil har valgt sine granskere som skal finne ut mest mulig om hva som skjedde da gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie ble stormet av terrorister. Fem nordmenn ble drept. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Granskerne er klare

Pensjonert generalløytnant og sjef for E-tjenesten Torgeir Hagen skal lede granskningsgruppen i Statoil som har fått i oppgave å finne ut hva som skjedde under terrorangrepet i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Styreleder Svein Rennemo og konsernsjef Helge Lund i Statoil presenterte i dag granskerne.

- Det har gått vel seks uker siden angrepet mot In Amenas. Vi ble rammet av et grusomt terrorangrep. Mange ble uskyldige ofre. I Statoil mistet vi fem medarbeidere. 12 medarbeidere kom seg i sikkerhet. Dette angrepet representerer noe nytt for industrien. En av verdens verste terrorister har påtatt seg ansvar for angrepet, sier Svein Rennemo.

- Terrorisme Han sier Statoils medarbeidere har gjort en god jobb i en svært krevende situasjon. Rennemo takker alle som har bidratt med hjelp og støtte i den perioden som er gått.

Granskningsgruppe - Terrorisme skal ikke få bestemme hva slags selskap Statoil skal være. Vi skal fortsatt være et globalt selskap, men angrepet vil kunne føre til endringer i hvordan vi og selskapet vil jobbe med sikkerhet. Vi har diskutert i styret og i samråd med konsernsjefen hvordan vi best skal sikre dette på aller beste måte, sier Rennemo.

En granskningsgruppe skal gjennomgå alt som skjedde før, under og etter angrepet. Granskningsarbeidet skal føre til bedre sikkerhet i Statoil.

Granskerne har fått en frist med å jobbe fram til 15. september. Da må de legge fram en rapport.

- Uavhengighet - Statoil har selv betydelig granskningskompetanse. Den metodikken som brukes i selskapet, og som er godt kjent i  industrien, vil bli lagt til grunn for granskerne. Vi har knyttet til oss ekstern kompetanse på viktige områder. Ekstern ledelse og ekstern kompetanse er viktig for å sikre uavhengighet og integritet i granskningsgruppen, sier Svein Rennemo.

Han understreker at granskningen skal være bygd på åpenhet.

- Kravet om åpenhet har vært viktig for å få de beste til å jobbe med dette. Vi er opptatt av at så mye som mulighet skal komme fram, men samtidig vil det være noe som kan bli holdt tilbake av sikkerhetsmessige hensyn.

Granskningsgruppen blir ledet av pensjonert generaløytnant Torgeir Hagen. Han er tidligere sjef for Etterretningstjenesten og har lang erfaring fra Hæren. Han får med seg Randi Grung-Olsen som nestleder. Hun er direktør for konsernrevisjon og intern granskning i Statoil.

Rådgivende gruppe I tillegg vil briten Adrian Fulcher delta i gruppen. Han har 30 års erfaring som direktør for antiterror i den britiske utenrikstjenesten. Leif D. Riis er direktør for sikring og rådivning i Forsvarsbygg futura. James Bunn kommer fra Statoils interne granskningsenhet. Det siste medlemmet av gruppen er Erling Kristian Handal, som også kommer fra Statoils interne granskningsenhet.

I tillegg til denne gruppen vil de kunne støtte seg på en rådgivende ekspertgruppe med fem medlemmer og en intern ressursgruppe fra Statoil med seks medlemmer.

- Vi skal vurdere Statoils sikkerhetsarbeid og sikkerhetsvurdering på In Amenas-anlegget. Dette er et krevende og viktig oppdrag. Jeg har sagt ja til oppdraget fordi jeg opplever at selskapet virkelig ønsker en uavhengig granskning. Åpenhet og tilgang til resultatet har vært helt sentralt i min dialog med selskapet. Jeg er i dag pensjonert fra Forsvaret, men jeg må være min bakgrunn bevisst slik at det ikke påvirker arbeidet, sier Torgeir Hagen.

- Ikke godt nok Han har en datter i Statoil, men hun jobber med økonomisk analyse, og skal ikke gjøre lederen av granskningsgruppen inhabil.

- Sikkerhetsopplegget vi hadde i In Amenas var ikke tilstrekkelig eller godt nok. Det vet vi nå. Vår granskning skal forbedre vårt sikkerhetsarbeid i Algerie og i hele selskapet, sier konsernsjef Helge Lund.

De fem norske ansatte i Statoil som ble drept under terroraksjonen i In Aménas var Victor Sneberg (56), Tore Bech (58), Hans M. Bjone (55), Thomas Snekkevik (35) og Alf Vik (43).
I alt ble 38 gisler fra flere land drept etter at væpnede islamister stormet gassproduksjonsanlegget mandag 16. januar. 17 ansatte i Statoil var da i arbeid på anlegget.

Ny produksjon Partnerne i gassproduksjonsanlegget ved In Aménas,  Sonatrach, BP og Statoil, startet fredag sist uke opp et av de tre produksjonstogene ved gassanlegget. Dette ble gjort etter at partene ble enige om at kravene til sikkerhet var tilfredsstilt.

De gjenværende to produksjonstogene ble skadet under terrorangrepet, og vil ikke bli satt i produksjon før det er trygt å gjøre det, melder Statoil i en pressemelding.
I oppstartfasen vil anlegget bli drevet av Sonatrach på vegne av joint venture-selskapet.

Var i ledermøte Afrikas mest ettersøkte terrorist, Mokhtar Belmokhtar i "den maskerte brigade", har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen i Algerie. Angrepet skal ha blitt planlagt fra en eiendom bak høye murer i byen Gao i Mali.
Landsjef Victor Sneberg var på anlegget i et ledermøte da terroristene angrep. Han var sammen med ledere fra det algeriske oljeselskapet Sonatrach, BP og et japansk selskap som hadde oppdrag med å oppgradere gassanlegget.

LEDER: Torgeir Hagen skal lede Statoils granskningsgruppe. Foto: Leif Stang/Dagbladet
LEDER: Torgeir Hagen skal lede Statoils granskningsgruppe. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer