Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspertgruppe gransker Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Granskerne nekter å gå inn i Dagbladets avsløringer. Nå kan de bli tvunget

Statsråden griper inn: - Ser fram til å få fakta på bordet.

MYE RUS: Dagbladet har avslørt at beboere har ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Privat
MYE RUS: Dagbladet har avslørt at beboere har ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
TAR GREP: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Henning Lillegård
TAR GREP: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har gjort det klart for meg at gruppa, som skal foreta gjennomgangen av Vestlundveien ungdomssenter, ikke bare skal se på kompetanse, bemanning og rutiner ved institusjonen, men også på hvordan praksisen ved Vestlundveien har vært, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Fredag skrev Dagbladet at ekspertgruppa, som skal vurdere forsvarligheten på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen, ikke vil gå inn i Dagbladets mange avsløringer om den statlige barnevernsinstitusjonen.

Det kommer fram i et brev som gruppas leder, spesialkonsulent Magne Kronborg fra Barne- og familieetaten i Oslo kommune, har sendt til flere tidligere ansatte ved den omstridte barnevernsinstitusjonen i Bergen som har kontaktet gruppa med ønske om å gi informasjon om kritikkverdige forhold.

Nektet gransking

I sitt brev skriver Kronborg at «teamet ikke skal granske hvordan institusjonen har kommet i den situasjonen den nå er i eller de hendelsene som har vært omtalt i media».

Til tross for at Bufdir tidligere har åpnet for at ekspertgruppa kan snakke med tidligere ansatte i sine undersøkelser, stilte direktoratet seg bak måten ekspertgruppa løser oppdraget på.

- Faglig forsvarlighet vurderes ut ifra et strukturelt nivå, og er ikke en gransking av enkelthendelser tilbake i tid, uttalte assisterende Bufdir-direktør Kjetil Andreas Ostling.

Tar grep

Dagbladet kontaktet fredag ettermiddag barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) med spørsmål om hva hun synes om at granskerne ikke vil ta imot informasjon og gjøre undersøkelser av hvordan institusjonen er blitt drevet.

Helleland opplyser at Bufdir har forsikret henne om at ekspertgruppa ikke bare skal vurdere nåsituasjonen, men også se på hvordan praksisen i Vestlundveien har vært.

- Det inkluderer selvsagt indikasjoner på at praksisen ikke alltid har vært god. Jeg ser fram til å se resultatene av gjennomgangen og å få fakta på bordet.

Helleland har også tidligere vært klar på sine forventninger til ekspertgruppas arbeid.

- Når ekspertgruppa er ferdig med sitt arbeid, skal Bufdir levere en rapport. Vi må ha alle fakta på bordet for å vurdere hva som skal skje videre, uttalte Helleland til Dagbladet 8. mai og la til:

- Det er viktig med åpenhet og debatt om det som skjer i barnevernet. Man må være selvkritisk, se på forbedringspotensial og lære av de feil som begås.

Bufdir ønsker ikke å kommentere hvorvidt ekspertgruppa nå likevel skal snakke med tidligere ansatte som har tatt kontakt.

- Gruppa må selv vurdere hva de finner nødvendig å undersøke og kontakte dem de finner hensiktsmessig. Nå er det viktig at de får arbeidsro for å løse oppgaven. Vi har ingen ytterligere kommentarer, sier Ostling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media