Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Granskerne snakker usant

Manuela Ramin-Osmundsen hardt ut mot UDI-granskere. Vil vurdere sitt samarbeid med Trygve Nordby i Norges Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noen snakker usant eller husker feil i saken om de 197 kurdiske flyktningene som skal ha fått midlertidig opphold i Norge i strid med regjeringens vilje. Påstand står mot påstand i spørsmålet om den avgåtte UDI-sjefen Manuela Ramin-Osmundsen allerede i fjor høst kjente til om hennes eget direktorat kjørte et fritt løp i asylsaker.

I ettermiddag slo Ramin-Osmundsen tilbake mot sin gamle sjef Trygve Nordby og mot granskingskommisjonen som har sett på den såkalte UDI-skandalen. Ifølge granskingsrapporten sier både Nordby og to UDI-ansatte at Ramin-Osmundsen fikk skriftlig beskjed allerede i oktober i fjor om hvordan UDI hadde bestemt seg for å håndtere kurdersakene.

- Kommisjonen kommer med udokumenterte påstander om at jeg fikk disse notatene i fjor høst. Det er ikke sant. Det var først 10. mars i år jeg fikk disse notatene, og det var derfor jeg la meg flat for statsråd Bjarne Håkon Hanssen på UDIs vegne, sa Ramin-Osmundsen på en pressekonferanse i ettermiddag.

I oktober i fjor var hun nestkommanderende i UDI. Sjefen het Trygve Nordby. 17. mars i år ble hun selv UDI-sjef da Trygve Nordby meldte overgang til Norges Røde Kors. I forkant hadde arbeids- og utviklingsminister Hanssen en lang prat med henne for å være sikker på at det ikke var noen flere lik i skapene.

Allerede 7. april fikk hun permisjon på grunn av granskingen, og fredag leverte hun avskjedssøknaden. Ifølge henne selv hadde hun ingen kjennskap da til at hun ville få jobben i Utenriksdepartementet, der hun begynner i morgen. Hun sier også at det ikke var noen som ba henne om å slutte som UDI-sjef.

-Diskuterer ikke Nordby

På spørsmål om hvordan hun og Trygve Nordby kan ha så like oppfatninger av hva som har skjedd rundt det omstridte notatet, svarer hun:

- Jeg diskuterer ikke Trygve Nordbys virkelighetsoppfatning, men viser til granskingsrapporten. Der står det blant annet at Nordby og Paula Tolonen var de aktive lederne i asylsaker og at seks av ni personer i ledergruppen ikke kjente til notatet.

 BENEKTER:  Manuela Ramin- Osmundsen benktet i ettermiddag at hun hadde fått et notat i fjor høst, slik hennes gamle sjef Trygve Nordby og to UDI-ansatte har hevdet overfor Graver-kommisjonen. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
BENEKTER: Manuela Ramin- Osmundsen benktet i ettermiddag at hun hadde fått et notat i fjor høst, slik hennes gamle sjef Trygve Nordby og to UDI-ansatte har hevdet overfor Graver-kommisjonen. Foto: Lise Åserud, Scanpix. Vis mer

Manuela Ramin-Osmundsen er styremedlem i Norges Røde Kors. Dermed skal hun legge opp retningslinjene for den nye generalsekretæren Trygve Nordby.

- Jeg skal drøfte med styreleder Thorvald Stoltenberg hvordan jeg skal håndtere den situasjonen, sa hun på pressekonferansen i ettermiddag.

Tidligere UDI-sjef Trygve Nordby er svært ordknapp i forhold til den knusende kritikken fra granskingskommisjonen.

- Jeg innser i ettertid at UDI burde ha rapportert praksisen i disse sakene, og beklager at dette ikke ble gjort, sier Nordby til NTB. Forøvrig kommer han ikke med noen innrømmelser av feil håndtering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling