Granskes av Helsetilsynet

Esben Esther Pirelli Benestad granskes av Helsetilsynet for tvilsom pasientbehandling. Klientene mener selvmord hadde vært alternativet dersom Pirelli ikke tok grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I transeverdenen finnes det noe som heter GID nos (gender identity disorder, not otherwise specified), og disse personene får ingen tilbud i det hele tatt. Noen av disse personene føler seg ikke som kvinne og heller ikke som mann, eller kjønn i det hele tatt. De ønsker kroppsforandringer på samme måte som transseksuelle, forklarer sexolog Esben Esther Pirelli Benestad selv til Dagbladet.

Dette er bakgrunnen for at Benestad i stedet for å sende klienter videre til GID-klinikken på Rikshospitalet, som har landsfunksjon på transseksuelle, i stedet videresendte dem til privatklinikker som utfører kirurgiske inngrep, blant annet fullstendige brystreduksjoner. Nå gransker Helsetilsynet saken.

- Liv ville gått tapt

Caro Seland Kirsebom er blant klientene Benestad henviste til en privatklinikk for å utføre en total brystreduksjon på statens regning. Og selv mener Kirsebom at hvis det ikke hadde vært for Benestad, ville liv gått tapt.

- Jeg visste mye om GID-klinikken i utgangspunktet, og der har de ingen tilbud for meg. De mener at man enten er kvinne eller mann, mens jeg mener at biologisk kjønn er en illusjon. Jeg vil ikke være med på å gjøre kjønn, forklarer Kirsebom.

Dette var også bakgrunnen for å fjerne brystene.

- Jeg vet ikke om jeg selv hadde tatt livet av meg dersom jeg ikke hadde fått hjelp av Esben Esther, men man blir møtt av helsevesenet på en fæl måte når man er i min situasjon. De eneste som skulle kunne hjelpe meg, latterliggjør mitt forhold til kjønn, og jeg har hørt utallige skrekkhistorier fra folk i samme situasjon, forklarer Kirsebom, som har lagt ut en underskriftskampanje på internett hvor man kan støtte Benestad sitt arbeid, og støtte en kritikk av GID. På nettsiden ( www.opprop.no) kommer det fram tre viktige poeng:

• Esben Esther gjorde noe så nødvendig at klagene må droppes.

LIVREDDER: Caro Seland Kirsebom (til venstre) med partner Aina Seland Kirsebom og Luka (3 måneder). Paret mener begge at Esben Esther Pirelli Benestad er en livredder i sitt arbeid. Caro ble sendt til privatklinikk for å fjerne brystene. Selv ønsker ikke Caro å definere seg som verken «han» eller «henne». Foto: Nina Hansen
LIVREDDER: Caro Seland Kirsebom (til venstre) med partner Aina Seland Kirsebom og Luka (3 måneder). Paret mener begge at Esben Esther Pirelli Benestad er en livredder i sitt arbeid. Caro ble sendt til privatklinikk for å fjerne brystene. Selv ønsker ikke Caro å definere seg som verken «han» eller «henne». Foto: Nina Hansen
Vis mer

• All kjønn/kropp-relatert behandling må vurderes på individuelt grunnlag og på søkers premisser.

• Praksisen til GID-klinikken er ekskluderende.

• Internettsiden ble åpnet søndag, og har foreløpig fått 133 støtteerklæringer.

Advarsel

- Vi har orientert Benestad om at vi vurderer om den pasientbehandlingen han har foretatt, har vært forsvarlig. Hvis den ikke er det, kan han få en advarsel, bekrefter Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsleder for tilsynssaker i Helsetilsynet.

Benestad selv, angrer ingenting.

- Mange kvinner får vondt i skuldre og nakke som følger av store bryster, og ønsker å ta en brystreduksjon. Dette får man på statens regning. Mine klienter har bryster som man ikke vil at andre skal se. De legger seg til en kroppsholdning som gir nakke og skulderplager på lik linje med kvinner med brystplager. Jeg har vist dem videre til kirurg og bedt dem utføre en fullstendig brystreduksjon, også dette på statens regning, og dette står jeg for.

- Debatten sporer av

Ira Haraldsen, leder for GID-klinikken (Gender Identity Disorder) mener debatten er i ferd med å spore av.

- Transseksuelle har lenge jobbet for å få samfunnets godkjennelse og bekreftelse til å være den de er. Med et slikt fokus i debatten er Benestad med på å vanskeliggjør disse pasientenes situasjon ytterligere, sier hun.

Haraldsen mener et privat tilbud ikke er en god ide.

- I Norge har vi et offentlig tilbud for transseksuelle som er åpent for alle som trenger oss. Jeg er ikke i tvil om at plastiske kirurger på privatklinkikker vurderer sine pasienter på en god måte. Men et privat behandlingstilbud for alle uansett diagnose, kan stenge pasienter som ikke har råd eller ressurser til behandlingen, og det er diskriminerende, særlig for transseksuelle. Det er derfor helsemyndighetene har gitt oss oppdraget å behandle denne gruppen i det offentlig helsevesenet, sier hun.

GRANSKES:</B> Esben Esther Pirelli Benestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer