Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Granskes av skatteetaten

Mads Østvang (45) blir nå sjekket av både Rikstrygdeverket og skatteetaten etter Dagbladets avsløringer i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere andre World Games-topper risikerer skattesmell i millionklassen og politianmeldelse.

Ifølge Mads Østvang og de andre toppene i WGI-pyramiden skal inntektene fra selskapet beskattes som kapitalinntekter.

Dette gir en gunstigere beskatning i forhold til arbeidsinntekter, og medlemmene har kommet unna med 28 prosent skatt på pengene sine.

Slik har også Østvang kunnet heve uførepensjon uavkortet, kapitalinntekter har nemlig ikke noe å si for størrelsen på beløpet.

Granskes

Men nå kan likningen bli skrevet om. Skattemyndighetene har en helt annet tolkning av reglene enn pyramidetoppene.


De mener at den utstrakte reisevirksomheten og arbeidet med å få flere medlemmer inn i WGI gjør engasjementet i pyramiden til en jobb og ikke en investering.

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, men kan bekrefte at vi vurderer om flere i WGI-systemet bevisst har gitt oss gal informasjon om sine inntektsforhold, sier Stein Ringseth, avdelingssjef for skatteetaten i Nordland.

Dagbladet er kjent med at alle de fem lederne i pyramiden nå granskes av skatteetaten.

Risikerer anmeldelse

 UFØRETRYGDET: Mads Østvang har tjent millioner på WGI, og bor i dag i en luksusvilla i Spania med familien. Skattemyndighetene gransker nå Østvang og fire andre WGI-topper. Foto: Jon Terje H. Hansen
UFØRETRYGDET: Mads Østvang har tjent millioner på WGI, og bor i dag i en luksusvilla i Spania med familien. Skattemyndighetene gransker nå Østvang og fire andre WGI-topper. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Mens de menige medlemmene i pyramiden tidligere har vært gransket for ikke å oppgi inntektene sine, har toppene i selskapet flere ganger sagt at de oppfordrer alle til å følge skattereglene i Norge. Nå etterforskes de selv for brudd på disse.

Seinest på et møte på Kongsberg tirsdag kveld, sa Tor Anders Petterøe til forsamlingen at han har 250 reisedøgn i året, og jobber heltid med WGI.

Dette kan være i strid med reglene om kapitalbeskatning, som setter et tak på 300 timer i året for hvor mye du har lov å jobbe før inntekten skal regnes som vanlig arbeidsinntekt.

Millionsmeller?

Etter det Dagbladet forstår, kan det bli aktuelt å likne om hele eller deler av beløpene WGI-toppene har mottatt, flere år tilbake i tid.

Da kan skattesmeller på flere millioner vente toppene.

- Jeg har hele tida forholdt meg til norske lover og regler. Som gammel politimann var lovligheten det første jeg sjekket før jeg gikk inn i World Games, og jeg har hele tida oppfordret folk til å følge skattereglene, sier verdensleder Mads Østvang.