Granskes etter eiendomsauksjon på nett

Spent kjøper var selgerens svoger. Og nå selges leiligheten videre til høyere pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: - Visste det ville få etterspill

  (Dagbladet.no): Kristiansanderen Tønnes Sindland jublet da han fikk tilslaget på Norges første eiendomsauksjon på internett.

  For 1,25 millioner kroner fikk han en 41,75 kvadratmeter stor leilighet på Odderhei via nettauksjonen på Netthandelen.no. Saken ble slått stort opp i flere norske medier. Sindland la inn budet 19. mai en drøy time før auksjonstiden gikk ut, og overbød derfor siste budgiver med 40 000 kroner.

  Selgeren, firmaet Mur i Sør, sa seg godt fornøyd med handelen og prisen. Firmaeier Tom Arne Aamodt varslet at han sannsynligvis ville selge flere av sine eiendommer via nettauksjon.

  Svoger og forretningspartnere


  Det som ikke ble nevnt var at kjøperen Sindland er svoger av selgeren Aamodt, nært knyttet til hverandres forretninger. Sindland, som selv er byggmester, er blant annet varamedlem i styret til Aamodts selskap Tom Arne Aamodt AS. De to sitter også sammen i styret til Mal i Sør, der Aamodt er styreleder.

  Koplingene mellom de to får flere til å spørre seg om nettauksjonen var det den ga seg ut for å være.

  Leiligheten selges nå videre til en kjøper som er villig til å bla opp langt mer enn nettauksjonen ga.

  Les hva Sindland og Aamodt selv sier om auksjonen.

  Anonyme brev
  En anonym tipser har skrevet brev om Sindland og Aamods nære forhold til Sørlandets Eiendomsmeglerforening. Det bekrefter leder Tone Solheim Grøsle til Dagbladet.no.

  - Ja, jeg fikk et slikt brev i helgen og er gjort kjent med at kjøper og selger har nære bånd. Vi vil gå videre til Kredittilsynet med disse opplysningene. Her er det folk som reagerer, og det er nettopp det meglerbransjen frykter. Det virker useriøst, sier Solheim Grøsle til Dagbladet.no.

  Hun mener det er grunn til se nærmere på hva som har skjedd i nettauksjonen.

  - Vi spør oss jo om man her ikke har vært fornøyd med prisen, og dermed kjøpt leiligheten tilbake, sier hun.

  Granskes


  Opplysningene kaster skygger over solskinnshistorien om den fantastiske nettauksjonen. Det var første gang eiendom gikk under hammeren på nettet, uten fordyrende meglerhonorarer og mellomledd.

  Allerede dagen etter kom Kredittilsynet på banen og igangsatte granskning. Tilsynet ble varslet av Sørlandets Eiendomsmeglerforening, og skal nå undersøke om eiendomsformidling via auksjon på internett krever konsesjon, slik øvrig eiendomsformidling krever.

  Da Dagbladet.no kontaktet tilsynet i dag, var de ikke kjent med koplingen mellom kjøper og selger.

  - Vi har ikke konkludert i denne saken, og innhenter nå ytterligere opplysninger. Det dere sier var vi ikke kjent med, og det er mulig vi vil måtte se nærmere på dette. Det er interessant i forhold til budgiverprosessen og meglers håndtering av budrunden, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet.

  - Det er grunn til å spørre om hvem som står bak budgivningen og driver opp budene, og om ansvarlig advokats rolle, sier Mohn Grøstad til Dagbladet.no.

  - Uproblematisk


  Som ansvarlig for eiendomsformidlingen på nettstedet Netthandelen.no står advokat Ståle Myhre i advokatfirmaet Myhre og Johnsen DA.

  Han sier han selv tok opp problemstillingen med Sindland og Aamodt da Sindland la inn bud på leiligheten.

  - Det var helt naturlig for meg å ta opp dette med de to. Kristiansand er ikke en stor by i denne sammenhengen, og salget var kraftig eksponert på grunn av den uvanlige salgsformen via nettauksjon, sier Myhre til Dagbladet.no.

  - Jeg spurte om det forelå en avtale mellom de to, noe de avkreftet. Nå er det slik at alle står fritt til å kjøpe en eiendom via meglere. Det å være bror, søster eller svoger er ikke diskvalifiserende, understreker advokaten.

  Han vedgår at koplingen mellom de to kan gjøres til et poeng, men sier budrunden var helt åpen og ble overvåket nøye.

  - Trusselen er det som kalles kunstig budgivning, der en bevisst driver opp prisen til et kunstig høyt nivå. Dette var ikke tilfelle her. Kjøperen la inn tre bud før han fikk tilslaget. Og prosessen var helt åpen på nettet hvor alle skjer hva som skjer, i motsetning til det den er hos en vanlig eiendomsmegler, sier Myhre.

  Han sier leiligheten gikk for prisen markedet tilsa, selv om det ikke ble en «topp pris».

  - Men denne leiligheten lå ute hos vanlig megler i seks måneder uten å få et eneste bud før selgeren la den ut på nettauksjon. Så det forteller litt om potensialet, og forklarer kanskje hvorfor denne saken møter motstand hos meglerne, sier han.

 • Les også: - Visste det ville få etterspill
GRANSKES: Kredittilsynet gransker Norges første eiendomssalg på nettauksjon etter at byggmester Tønnes Sindland kjøpte leilighet av sin egen svoger. Foto: Kjartan Bjelland/Fædrelandsvennen
GRANSKES: Kredittilsynet gransker Norges første eiendomssalg på nettauksjon etter at byggmester Tønnes Sindland kjøpte leilighet av sin egen svoger. Foto: Kjartan Bjelland/Fædrelandsvennen Vis mer
Granskes etter eiendomsauksjon på nett