Granskes etter Karibia-ferie

Kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik granskes nå for å ha feriert i Karibia på Forsvarets regning i forbindelse med et tjenesteoppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har igangsatt intern gransking av kontreadmiralen på en rekke punkter. Et av punktene er noen feriedager knyttet til tjenesteopphold på sørlige breddegrader.

Sjøkrigsskolen har en leieavtale for seilskuta «Statsraad Lehmkuhl». I forbindelse med at sjøkadetter var på tokt i Karibia i 2002 var skolesjef Karlsvik på inspeksjon. Han kom sammen med forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Etter det Dagbladet kjenner til, var Karlsviks besøk om bord en naturlig del av hans jobb som skolesjef på det tidspunktet. Granskningen knytter seg imidlertid til noen feriedager i forbindelse med tjenestereisen.

Karlsvik og Krohn Devold var blant annet med på strandhugg på den idylliske øya Virgin Gorda, sammen med sjøkadettene.

Mange punkter

Karlsvik granskes også for en rekke andre forhold.

 Et sentralt punkt er hytta han eier i Hemsedal. Hytta ligger rett ved Kristin Krohn Devolds hytte. Kilder som er kjent med granskningen forteller at Karlsviks hytte på et tidspunkt ble leid ut til et utleiefirma. Deretter leide Karlsvik hytta tilbake som sjef for Sjøkrigsskolen for å bruke den til et forsvarsarrangement.

 I tillegg granskes Karlsvik for en regning på 30 000 kroner knyttet til feiringen av sin kones 40-årsdag.

 Ifølge sentralt plasserte kilder er også regninger for mat og drikke fra middager med den tidligere forsvarsministeren i Bergen i søkelyset.

 SJØSKOLE:  Daværende skolesjef Atle Torbjørn Karlsvik møtte sjøkadettene om bord i «Statsraad Lehmkuhl» i Karibia. Han granskes nå for økonomiske misligheter blant annet knyttet til noen feriedager i Karibia. Foto: Forsvaret
SJØSKOLE: Daværende skolesjef Atle Torbjørn Karlsvik møtte sjøkadettene om bord i «Statsraad Lehmkuhl» i Karibia. Han granskes nå for økonomiske misligheter blant annet knyttet til noen feriedager i Karibia. Foto: Forsvaret Vis mer

 Andre punkter er knyttet til økonomiske avtaler Karlsvik gjorde på vegne av Forsvaret med firmaet hans kone arbeider i, og idrettslag der nær familie er medlemmer. Det skal også være ytterligere forhold som det sees nærmere på.

Pressetalsmann Geir Anda i Forsvarsstaben sa til Dagbladet seint i går kveld at forsvarets interne revisjon er i full gang med gjennomgang av blant annet regnskaper. -  Det som er kommet fram så langt er forhold som betegnes som et klart tillitsbrudd. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om forholdene nå, sier Anda.

Det er ikke levert noen politianmeldelse så langt, men kriminaletterforskning vurderes.

Etter det Dagbladet erfarer, har Karlsvik internt i Forsvaret framstilt det slik at enkelte av de økonomiske disposisjonene han granskes for var klarert direkte av forsvarsministeren. Den tidligere forsvarsministeren skal ikke være en del av granskningen som nå pågår, får Dagbladet opplyst.

Gode skussmål

Kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik var inntil torsdag sjef for fellesstaben i Forsvaret, som gjorde ham til en av Forsvarets øverste ledere. Denne stillingen er han nå permittert fra. Han var tidligere sjef for Sjøforsvarets skole og skolesenteret KNM Tordenskjold. De økonomiske misligheter han nå granskes for knyttes til perioden da han var skolesjef. Fra nære kollegaer i Sjøforsvaret får Karlsvik gode skussmål som offiser. Han berømmes både for profesjonalisering av sjøforsvarets utdanning og ikke minst for innleie av seilskuter som «Statsraad Lehmkuhl» for utdanning av offiserer.

Helt fra de gikk i samme kull på Forsvarets Høgskole har tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold og kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik hatt et nært vennskapsforhold. Dagbladet er kjent med at Krohn Devold over lang tid forsøkte å få utnevnt Karlsvik til en høyere stilling i Forsvaret. Dette ble imidlertid blokkert av daværende forsvarssjef Sigurd Frisvold, som var sterkt imot en slik forfremmelse. Årsaken var ifølge en sentral kilde at Atle Torbjørn Karlsvik sto helt øverst på lista over en gruppe offiserer som hadde fått utbetalt overtid uten at det var hjemmel for det. Forsvarssjef Sigurd Frisvold gikk av 31. mars i år.

Omstridt utnevnelse

I høst fikk Kristin Krohn Devold utnevnt Karlsvik til sjef for fellesstaben i Forsvaret. Dette ble gjort like før valget, som førte til hennes avgang som forsvarsminister og vakte svært sterke reaksjoner fra de to befalsorganisasjonene BFO og Norges Offisersforbund.

Reaksjonene kom fordi forsvarsministeren overkjørte forsvarssjef Sverre Diesen og gikk utenom bestemmelsene i hovedavtalen i Forsvaret. Dagbladet er kjent med at Sverre Diesen hadde en annen kandidat til akkurat denne jobben. Atle Torbjørn Karlsvik og Kristin Krohn Devold var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

MISTENKT: Kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik om bord på «Statsraad Lemkuhl» i Karibia.
MINISTERBESØK: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (nr 3 f.v.) besøkte «Statsraad Lehmkuhl» i Karibia samtidig med Atle Torbjørn Karlsvik.