Granskes etter politi-info

Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse gås nå etter i sømmene av Stiftelsestilsynet - etter Dagbladets avsløringer.

GRANSKES: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for fred er under tilsyn. Bildet er av Sheikh i dialog med Muslim World Leagues pressetalsmann utenfor Hotel Continental i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog
GRANSKES: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for fred er under tilsyn. Bildet er av Sheikh i dialog med Muslim World Leagues pressetalsmann utenfor Hotel Continental i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Stiftelsestilsynet har åpnet tilsyn av Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for fred, etter Dagbladets avsløringer og opplysninger fra politiet. Det bekrefter Inger Beth Fosse, seniorrådgiver og jurist i Stiftelsestilsynet, overfor Dagbladet.

- Stiftelsestilsynet jobber risikobasert med våre virkemidler, og med bakgrunn i medieoppslag om Dialog for fred i Dagbladet, startet vi «overvåking» i oktober 2021. Vi foretok en ny risikovurdering etter at vi fikk en telefonhenvendelse fra Oslo politidistrikt i november 2021, skriver Fosse i en e-post.

Dagbladet har tidligere avslørt at Sheikh har samarbeidet tett med den Saudi-Arabia-baserte organisasjonen Muslim World League, og at stiftelsen hans skal ha mottatt nesten 13 millioner kroner.

Nå kan Dagbladet avsløre at det skal ha gått ytterligere 4,3 millioner kroner fra Muslim World League til Sheikhs stiftelse i juni i år.

- Stiftelsen deler ikke Dagbladets oppfatning av MWL, og fatter selv demokratiske vedtak om samarbeidspartnere som også har samarbeid med FN og andre internasjonale organisasjoner, skriver Sheikhs advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Risiko

Generelt åpner Stiftelsestilsynet tilsyn med bakgrunn i en risiko- og vesentlighetsvurdering, skriver Fosse.

- Når det gjelder åpning av tilsyn med Dialog for fred, så ble dette gjort med bakgrunn i at vi mener det er risiko for vesentlig mislighold for brudd på stiftelsesloven og stiftelsens egne vedtekter, skriver Fosse.

Stiftelsestilsynet er et statlig organ underlagt Kulturdepartementet, som kontrollerer stiftelser.

Elden svarer på vegne av Høyre-politiker Sheikh:

- Det er helt naturlig at stiftelsestilsynet følger opp som følge av Dagbladets påstander, og de har reist spørsmål om styresammensetning knyttet til antallet medlemmer og funksjonstid, samt vedtekter som vi er i dialog med dem om. Videre rettet de et vidtgående pålegg om dokumentoversendelse som vi påklaget, men der de har klarlagt at det de var ute etter kun er knyttet til stiftelsesloven og synes besvart gjennom dokumentene vi allerede har gitt politiet.

ETTERGÅS: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for fred. Bildet er fra utdelingen av Brobyggerprisen i fjor, som Sheikhs andre organisasjon 14. Augustkomiteen deler ut årlig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ETTERGÅS: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for fred. Bildet er fra utdelingen av Brobyggerprisen i fjor, som Sheikhs andre organisasjon 14. Augustkomiteen deler ut årlig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Etterforsker

I juni bekreftet politiet overfor Dagbladet at politiet etterforsker Sheikhs to organisasjoner Stiftelsen dialog for fred og 14. Augustkomiteen, etter varsel fra skattemyndighetene. Elden sa da at Sheikh alltid samarbeider med både skattemyndigheter og politi der det er ønsket.

Aamir J. Sheikh har lenge vært en markant politiker for Høyre i hovedstaden. Han har ledet 17. mai-komiteen, vært leder for Stovner Høyre, og sittet i Oslo bystyre fra 1995 til 2011.

Gjennom sine to organisasjoner Stiftelsen dialog for fred og 14. Augustkomiteen, navngitt etter Pakistans nasjonaldag, har han hatt høy profil. Han har blant annet arrangert en årlig Brobyggerpris-utdeling, der tidligere statsminister Erna Solberg har deltatt flere ganger.

I fjor høst avslørte Dagbladet hvordan Sheikh sin stiftelse Dialog for fred skal ha fått nesten 13 millioner av kroner fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League, ifølge Dagbladets dokumentasjon. Av dette skal 5,4 millioner kroner ha blitt betalt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks stiftelse Oslosenteret, og 1,4 millioner kroner til Bondevik personlig.

Muslim World League har «tette bånd» til det autoritære regimet til kronprins Mohammad bin Salman i Saudi-Arabia, ifølge Utenriksdepartementet.

Både Sheikh og Bondevik sier på sin side at Muslim World League er en uavhengig organisasjon, som blant annet driver med religiøs brobygging.

Nye millioner

Nå viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, at samarbeidet fortsetter:

Den 21. juni i år skal Muslim World League ha overført 4,3 millioner kroner til Stiftelsen dialog for fred, ifølge dokumentasjonen.

Og en del av pengene gikk videre til Bondeviks stiftelse Oslosenteret:

Samme dag som pengene kom inn fra Muslim World League, skal Stiftelsen dialog for fred ha overført drøyt 1,4 millioner kroner videre til Oslosentret , ifølge dokumentasjonen. Dette kommer i tillegg til penger senteret tidligere har fått av stiftelsen.

Via innsynsbegjæringer i Valutaregisteret har Dagbladet sporet opp overføringen som samsvarer med den øvrige dokumentasjonen - når det gjelder både dato, sum og avsenderlandet Saudi-Arabia.

Dermed skal Sheikhs stiftelse ha fått rundt 17 millioner kroner av Muslim World League, ifølge dokumentasjonen.

Dagbladet har forelagt opplysningene i saken for Sheikh og Bondevik, men ingen av dem ønsker å kommentere beløpene.

Bondevik, som er styreleder i Oslosenteret, svarer følgende på hvorfor organisasjonen fortsetter sitt arbeid med MWL:

- Tilsvarende spørsmål har vi kommentert tidligere i Dagbladet. Oslosenteret har introdusert en Code of Conduct med våre partnere og som baserer samarbeidet på etiske grunnverdier, inklusive ikke-bruk av ulovlige midler og fra autoritære regimer, skriver Bondevik og fortsetter:

- Jeg vil understreke at Muslim World League er en internasjonalt anerkjent organisasjon som samarbeider med blant andre FN og Clinton-stiftelsen og gir økonomisk støtte til flere FN-organisasjoner, Den Internasjonale Røde-Kors-komiteen og andre respekterte organisasjoner. Det er ikke grunn til å «svarteliste» en slik organisasjon.

Administrerende direktør i Oslosenteret, Karolina Olofsson, skriver dette til Dagbladet:

- Som jeg har nevnt tidligere satte jeg i gang reformprosesser da jeg kom inn, en av dem er partnerledelse som styrelederen viser til.

Inntektshopp

Stiftelsesstilsynet åpnet sitt tilsyn 15. juni.

- Stiftelsestilsynet åpnet tilsyn etter opplysninger vi mottok fra Oslo politidistrikt i november. Vår oppgave er å føre tilsyn og kontroll med at forvaltningen av stiftelser skjer i samsvar med stiftelsens vedtekter og stiftelsesloven. Skatteetaten og Politiet er etatene som i første rekke skal følge opp denne saken, men vi skal se på styrearbeidet i stiftelsen, skriver Fosse.

Sheikhs stiftelse hadde i årene før samarbeidet med Muslim World League en svært begrenset omsetning. I 2018 var omsetningen på null kroner (se faktaboks).

Etter det Dagbladet kjenner til, startet samarbeidet med Muslim World League i 2019. I 2020 rapporterte stiftelsen en omsetning på 6,8 millioner kroner og i 2021 var omsetningen på 5,9 millioner.

Sheikhs stiftelse, som ble etablert i 2006, driver med «interkulturell og interreligiøs kontakt basert på universelle menneskerettigheter» ifølge Brønnøysundregistrene.

- Vi har bedt styret i stiftelsen sende oss dokumentasjon og redegjøre for en del forhold. Status er at vårt pålegg om utlevering av dokumentasjon og opplysninger er påklaget. Stiftelsestilsynet har imidlertid fått innsyn i Politiets straffesaksdokumenter og vi mener derfor at vi har grunnlagsopplysninger til å kontrollere om det foreligger brudd på stiftelsesloven og stiftelsens vedtekter. Når tilsynssaken er ferdig behandlet, vil stiftelsen motta brev eller tilsynsrapport. Stiftelsen vil få anledning til å gi sine kommentarer før saken avsluttes, opplyser Fosse i Stiftelsestilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer