Granskes igjen

PARIS (Dagbladet): Frankrikes president Jacques Chirac rammes nå av en ny skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har nemlig brukt en stor bunke sedler, mer enn tre millioner kroner, til å betale flybilletter for seg og sin familie, kontant. Tre forhørsdommere etterforsker hvor pengene kommer fra.

Politiet har konfiskert kopier av billetter for et tjuetall reiser, i Frankrike og i utlandet, til en samlet verdi av mer enn tre millioner kroner, i et reisebyrå i Neuilly utenfor Paris, der Chirac var stamkunde. Alle reisene ble betalt kontant.

Dette foregikk i 1992- 95, mens Chirac var borgermester i Paris. Etterforskningen gjelder både Chirac, kona Bernadette og datteren Claude.

Vitne

De tre forhørsdommerne som etterforsker saken, ønsker å innkalle Chirac som vitne. Det nektet han nylig plent i en annen affære som kan være forbundet med denne, nemlig den lyskye måten gaullistpartiet ble finansiert på via rådhuset i Paris.

Det er ikke første gang Chiracs navn dukker opp i en finansskandale, men det er første gang det er snakk om personlig vinning.

Presidentpalasset hevder det er penger Chirac tjente som statsråd og statsminister, samt private fond. Men Chirac var ikke minister lenger enn til 1988, fire år før den første reisen.

Hvitvasking

Ved så store kontante betalinger blir en vanlig borger etterforsket for hvitvasking hvis han ikke kan forklare hvor pengene kom fra. Denne gangen blir ikke ordet nevnt. Den uoffisielle forklaringen er regjeringens «hemmelige fond», et foreldet og forkastelig system. Konvolutter med kontanter deles ut til høye funksjonærer som en del av lønna.

Dommerne mistenker at deler av pengene kan stamme fra «gaver» fra store bedrifter som fikk kontrakt for å bygge skoler i Paris. I denne saken, som de tre dommerne etterforsker, dreier det seg om i alt 780 millioner kroner.

Chirac reiste under et annet navn, blant annet til Mauritius, New York og Japan. Hans kone og datter, som ikke har noen immunitet, vil bli innkalt til avhør med det første.