Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransket aldri nesten-dødsfall

Jan Eirik Bøe holdt på å drukne på militærøvelse for tre år siden. Ulykken skulle granskes av Forsvaret. Siden har han ikke hørt noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde i juni 2000. Under øvelse fikk soldaten fra Oslo og sju andre ordre om å krysse ei iskald elv som skal ha vært mellom 30 og 40 meter bred. - Vi fikk tidlig problemer med tauet. Etter hvert ble det så alvorlig at vannmassene tok tak i meg, sier Bøe.

Under båten

Etter at han mistet kontroll over situasjonen, startet to befal redningsarbeidet. Men forholdene var så vanskelige at Bøe havnet under båten.

- Jeg var helt sikker på at jeg skulle drukne. Vannmassene var sterke, og vi hadde ikke kontroll over situasjonen. Vannet var iskaldt, sier Bøe. Etterpå fikk soldaten beskjed om at saken skulle tas opp internt. Men siden har han ikke hørt noe fra Forsvaret. Han er derfor spesielt opprørt over dødsulykken på Skjold garnison mandag.

Kjenner seg igjen

- Ulykken der soldaten omkom, er på mange måter lik den situasjonen jeg var oppe i. Jeg stiller meg tvilende til mange av de vurderingene som blir gjort før man gir en ordre. Denne typen oppdrag er farlige, sier Bøe. Flere fra Forsvarets egne rekker har de siste dagene kontaktet Dagbladet med lignende historier, men i frykt for reaksjoner tør de ikke stille opp til intervju.

OVERLEVDE: Jan Eirik Bøe
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media