SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Foto: Forsvaret
SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Foto: Forsvaret Vis mer

Gransket seg selv

Da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) beordret full opprydding i Forsvarets salg, ble mannen som hadde hatt ansvaret for salgene satt til å undersøke hva som har gått galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den pensjonerte kommandørkapteinen Odd-Stein Sundling Melsæter har i over ti år vært helt sentral i salgene av Forsvarets overskuddsmateriell. I 2007 ble han sjef for Forsvarets avhendingsprosjekt og det som senere ble opprettet som salgs- og avhendingsseksjonen (SAS) i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Melsæter hadde avdelingledersansvaret og var personlig involvert i flere av de omstridte forsvarssalgene Dagbladet har avslørt det siste halvannet året. 20. januar slo Økokrim til mot salgsavdelingen i FLO og både Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Tollvesenet har bedt om politietterforsking av forskjellige sider av forsvarssalgene.
Melsæter var direkte overordnet til orlogskapteinen som nå er siktet for grov korrupsjon. De to jobbet tett sammen med salg av marinefartøy til Nigeria.

Siden 2002 har salgs- og avhendingsseksjonen solgt brukt forsvarsmateriell for over 1,1 milliarder kroner, viser tall fra Forsvaret og fra statsbudsjettene.

Sommeren 2013 gikk Melsæter av med pensjon, men senere samme år var han tilbake på jobb. Da som saksbehandler på pensjonistvilkår i sin gamle avdeling.

Ryddeaksjon Etter Dagbladets avsløringer beordret forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) full gjennomgang av salgene av marinefartøy, og senere full gjennomgang av alt Forsvaret har solgt av utrangert materiell. Søreide har referert til oppryddingsaksjonen og gjennomgangen av salgene i en rekke av brevene hun har sendt til Stortinget kontroll- og konstitusjonskomité.

- Jeg kommer til å fortsette arbeidet med å komme til bunns i disse sakene, fordi det fortsatt er utestående informasjon. Vi vil også kartlegge eventuelle andre saker, sa hun til komiteen under høringen 30. april.

Mannen som var satt på ryddejobben var Odd-Stein Sundling Melsæter.

Ny gjennomgang Forsvaret understreker at arbeidet ledes av en annen jurist.

SKRYT: Ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard i Forsvarsdepartementet ber en underordnet gratulere Melsæter og den nå korrupsjonssiktede orlogskapteinen med salget av MTB-er. Båtene skulle til Nigeria. Søgaard skriver også at han vil orientere forsvarsminister Espen Barth Eide om saken.
SKRYT: Ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard i Forsvarsdepartementet ber en underordnet gratulere Melsæter og den nå korrupsjonssiktede orlogskapteinen med salget av MTB-er. Båtene skulle til Nigeria. Søgaard skriver også at han vil orientere forsvarsminister Espen Barth Eide om saken. Vis mer

- Tidligere ansattes bidrag er vesentlig i det pågående arbeidet for å fremskaffe informasjon som kan dokumentere de enkelte salgene.  Enkelte med lang fartstid i salg og avhending bistår derfor med sin kunnskap om hvor ulik dokumentasjon er lagret, sier oberstløytnant Eystein Kvarving til Dagbladet.

Men nå må mye gjenomgås på nytt:

- Da Forsvarsdepartementet ble klar over at en tidligere ansatt i FLO SAS var med på å gjennomgå avhendingssakene, anmodet vi forsvarssjefen om å endre dette. Vi har også bedt om at samtlige saker vedkommende har gjennomgått, gjennomgås på nytt av andre som ikke tidligere har vært direkte involvert i sakene, sier spesialrådgiver i Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet.

I NIGERIA: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
I NIGERIA: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Melsæter ha jobbet med gjennomgangen Søreide beordret helt fram til 1. september i år. Han ble da overført til en annen avdeling, men jobber fortsatt i FLO på pensjonistvilkår.

Press Kilder med kjennskap til salgsavdelingen omtaler den som underbemannet og nedprioritert. Samtidig ble avdelingen utsatt for et betydelig press fra Forsvarsdepartementet for å få gjennomført salgene og skaffe penger i kassa. Og da avdelingen klarte å få solgt betydelig utstyr vanket det ros helt fra toppen av Forsvarsdepartementet.

Private jagerfly En av hovedoppgavene til Melsæter helt siden 2002 har vært å få solgt forsvarets gjenværende F-5 jagerfly. Dette arbeidet ble avsluttet i våres da de to siste jagerflyene ble solgt til Texas-miliardæren Ross Perot jr. Melsæter var på en rekke tjenestereiser til Texas og flyene ble til slutt solgt for 120 000 kroner. Denne prisen ble satt slik at Forsvaret skulle få dekket reiseregningene til Melsæter og en kollega.

Forsvarsdepartementets internrevisjon har gransket salget og funnene deres ble vurdert som så alvorlige at forsvarsministeren besluttet at revisjonsrapporten skulle oversendes til Økokrim. Da departementets revisorer ville intervjue Melsæter ble de avvist.

- Det er to grunner til at jeg avviste intervjuet med FD IR om salg av F5 jagerfly.  For det første kom henvendelsen direkte fra FD og ikke linjevei slik det er fastslått fra Forsvarssjefen at kommunikasjon mellom FD og Forsvaret skal foregå.  For det andre jobbet jeg på det tidspunktet intervjuet skulle finne sted ikke lenger i salg- og avhendingsseksjonen, skriver Melsæter i en e-post til Dagbladet.

For alle andre spørsmål henviser han til forsvarsstaben.
  Inviterte nigerianere Som ansvarlig sjef var det Melsæter som skrev under, eller ga fullmakt til å skrive under, salgskontraktene til ti av de elleve marinefartøyene Forsvaret har solgt, og som har havnet hos paramilitære sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika. Samtidig har han underskrevet invitasjonsbrev til nigerianske representanter for blant andre sikkerhetsselskapet «Global West Vessel Specialist», selskapet som knyttes til den beryktede krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Forsvarssalgene:

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan Forsvaret har solgt minst 13 utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Manglende svar i den første høringen og alle de nye avsløringene gjør at Stortingets kontrollkomité skal holde ny høring om saken 27. november.

Korrespondanse viser også at han selv var involvert i dialogen med stråselskapet CAS Global, og sendte blant annet bekreftelser til dem om at de jobbet sammen med Forsvaret for å finne kjøpere til marinefartøy. Det var han som inviterte representanter for nigerianske sikkerhetsselskaper og deres banker til Haakonsvern i Bergen og Karljohansvern i Horten i forbindelse med salgene.

Doble dokumentsett E-postkorrespondanse Dagbladet har fått innsyn i viser at han personlig holdt tett dialog med eksportkontrollen i Utenriksdepartementet for å forsikre om at salgene ikke var i konflikt med Norges strenge eksportregelverk. Likevel havnet skip etter skip hos paramilitære i Vest-Afrika.

Forrige mandag kunne Dagbladet avsløre at det ble utarbeidet doble dokumentsett ved salget av kystvaktskipet Agder. Det ene settet gikk til UD og viste at båten skulle selges til et britisk meglerfirma. Det andre settet viser at båten overføres til den greske konsulenten til det nigerianske sikkerhetsselskapet Ocean Marine Securety. På begge versjonene av salgsprotokollene står signaturen til Melsæter.

Salgsavdelingen har også organisert salgene av rundt tusen beltevogner av type BV206. Dagbladet har avslørt at seks av disse ble solgt direkte til russere. Norske beltevogner har også havnet i krigsherjede Sudan, men disse har gått via mellommenn.

HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har i flere omganger lovet Stortingets kontroll-komité å komme til bunns i salgene av utrangert materiell. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har i flere omganger lovet Stortingets kontroll-komité å komme til bunns i salgene av utrangert materiell. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
PRIVATFLY: Disse to F-5 jagerflyene ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr for 120 000 kroner. Foto: Dave Chng/Airwingspotter
PRIVATFLY: Disse to F-5 jagerflyene ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr for 120 000 kroner. Foto: Dave Chng/Airwingspotter Vis mer
BELTEVOGN: Rundt tusen Hägglund BV206-beltevogner er solgt av Forsvaret siden 2003. De har havnet i både Russland og i Sudan. Foto: Forsvaret
BELTEVOGN: Rundt tusen Hägglund BV206-beltevogner er solgt av Forsvaret siden 2003. De har havnet i både Russland og i Sudan. Foto: Forsvaret Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer