Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gransking av britisk presse gir Cameron hodebry

Den britiske dommeren Brian Leveson skulle torsdag legge fram sine konklusjoner etter å ha gransket britisk presses brutale fremferd i jakten på sensasjonshistorier.

 PEST ELLER kOLERA:   For Cameron representerer kommisjonens forventede konklusjoner et valg mellom pest eller kolera. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PEST ELLER kOLERA: For Cameron representerer kommisjonens forventede konklusjoner et valg mellom pest eller kolera. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske dommeren Brian Leveson skulle torsdag legge fram sine konklusjoner etter å ha gransket britisk presses brutale fremferd i jakten på sensasjonshistorier. Høringen har blottstilt de tette båndene mellom politiske ledere, politisjefer og pressebaroner. Den har også avdekket at stadig mer tvilsomme journalistiske metoder blir tatt i bruk i kampen for sensasjonshistorier i en tid med sviktende avisopplag. Ett helt sentralt punkt er om Lord Justice Brian Leveson, en av Storbritannias fremste dommere, anbefaler at det opprettes et nytt organ som skal granske pressen med lovbestemte fullmakter. Alternativt kan han si at dagens selvdømmeordning skal gjennomgås. Pressen har på forhånd kjempet hardt for å unngå lovregulering av dens aktiviteter.

Kollisjon i regjeringen Hollywood-skuespilleren Hugh Grant, som har vitnet i høringen, har tatt til orde for at politikerne må reagere overfor en mediebransje kritikerne mener ødelegger folks liv. Saken har splittet koalisjonsregjeringen og brakt Liberaldemokratenes leder Nick Clegg på kollisjonskurs med statsminister David Cameron og hans konservative parti. Clegg skulle holde sin egen redegjørelse torsdag. Granskningen av britisk presse ble satt i gang etter avsløringen om at den nå nedlagte avisen News of the World hadde skaffet seg tilgang til mobiltelefonen til den savnede jenta Milly Dowler, som senere ble funnet død.

Pest eller kolera For Cameron representerer kommisjonens forventede konklusjoner et valg mellom pest eller kolera. Han kan enten godta funnene og terge på seg mediene og mange i sitt eget parti, eller han kan avvise dem og risikere å splitte sin egen regjeringskoalisjon. Også publikums forventninger er et problem for Cameron. Mange briter var sjokkert over opplysningene om at britiske medier brukte telefonavlytting mot ofre for kriminalitet, at journalister betalte politiet for opplysninger og at mediefolk konstant sto i nær kontakt med politiske ledere. Cameron skulle komme med sine reaksjoner i Underhuset etter at Leveson-kommisjonen hadde lagt fram sine konklusjoner torsdag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!