Gransking renvasker klimaforskere

Forskerne i den såkalte climategate-skandalen renvaskes i en omfattende gransking.

 RENVASKET:  Granskingskommisjonens leder, Muir Russel, (bildet) la i dag frem resultatet av granskningen av britiske klimaforskere. Foto: Sang Tan/ Ap photo/ Scanpix
RENVASKET: Granskingskommisjonens leder, Muir Russel, (bildet) la i dag frem resultatet av granskningen av britiske klimaforskere. Foto: Sang Tan/ Ap photo/ ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Gjennomgangen av forskernes e-poster har ikke avdekket noe som svekker konklusjonene til FNs klimapanel.

Det sa granskingskommisjonens leder, sir Muir Russell, da han la fram sin rapport i dag. Han kritiserte forskerne for manglende åpenhet, men framholdt at det ikke er funnet tegn til at de har overdrevet betydningen av klimaendringene.

- Det er ikke tvil om at de har opptrådt nøyaktig og ærlig som forskere, sa Russell.

Granskerne har gått gjennom et stort antall e-poster som ble stjålet av datahackere og offentliggjort i fjor høst. Innholdet i e-postene førte til at forskerne ved klimaforskningsenheten (CRU) ved University of East Anglia i England ble beskyldt for juks.

Såkalte klimaskeptikere ga avsløringen navnet «climategate», og enkelte kritikere hevdet at hele teorien om menneskeskapt global oppvarming var blitt motbevist.

Russells rapport er resultatet av den tredje og mest omfattende granskingen av forskningen ved CRU. Heller ikke de to første undersøkelsene fant tegn til forskningsjuks.

Vitenskapsfolkene får imidlertid kritikk for ikke å ha gitt skikkelige svar når de fikk spørsmål om dataene de bygget forskningen sin på. Det var de forpliktet til i henhold til den britiske offentlighetsloven.

(NTB)