Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grasrotpress for mer forsvarspenger

Høyres landsmøte kan i helga vedta å binde partiet og regjeringen til et forsvarsmål som statsministeren har sagt er tull.

AVVISER PROSENTMÅL: Erna Solberg ønsker ikke å låse forsvarsbudsjettet til to prosent av BNP. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AVVISER PROSENTMÅL: Erna Solberg ønsker ikke å låse forsvarsbudsjettet til to prosent av BNP. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Hvis jeg får lov til å si det sånn: Jeg synes prosentmål er tull. Sitatet stammer fra et intervju Erna Solberg gjorde med Forsvarets forum i fjor sommer.

Temaet var hvor vidt 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) skal brukes på forsvar innen 2024, noe Nato-landene vedtok på et toppmøte i Wales i 2014.

Til tross for det klare signalet fra statsministeren, ønsker nå store deler av Høyre å knytte partiet til det tallfestede målet på 2 prosent.
Når partiet møtes til sitt årlige landsmøte i helga, er det gode mulighet for at de får gjennomslag for dette. 

Hele 11 av de 19 fylkeslagene har sendt inn resolusjonsforslag som vil binde partiet til målsetningen om at 2 prosent av BNP skal gå til forsvar.

- Sterke krefter for Fylkesleder for Høyre i Nord-Trøndelag Anders Kiær sier det slik:

- Vi har sagt at dette er en målsetning. Det er sterke krefter innen Høyre for at man skal jobbe knallhardt for å komme dit, og utdyper. 

- Det er en klar, uttalt målsetning fra Nato: Hvis Norge ikke er det landet som skal betale denne forsikringspremien for egen sikkerhet, i den nye sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i, vet ikke jeg hvilke andre land som skal kunne legge seg på dette nivået, sier han.

Også Akershus Høyre, som er det største fylkeslaget, går inn for 2-prosentforslaget.

- Et BNP-mål for forsvarsbudsjettet er bedre enn ingen mål, sier fylkeslagsleder og stortingsrepresentant Hårek Elvenes.

- En kan innvende at relative tall er relative og at det er det absolutte beløpet som teller. Dette er ikke et måltall som fanger opp alle sider, men det er noe Norge har sluttet seg til i Nato-sammenheng og det er det verd å minne om her hjemme, sier han.

- Synes ikke om prosentmål
- Jeg skal ta stilling til de forslagene som redaksjonskomiteen jobber med, sier Erna Solberg til Dagbladet.

På spørsmål om hvordan det blir hvis landsmøtet binder Høyre og regjeringen opp mot et fast 2-prosentmål, svarer Solberg følgende:

- Regjeringen har stilt seg bak og jeg har vært med på å vedta prosentmålet i Nato. Men vi har en tradisjon på at vi ikke synes så mye om prosentmål, fordi vi er opptatt av hva pengene brukes på og kvaliteten på det som gjøres. Det første landet som nådde 2-prosentmålet var Hellas, fordi deres BNP falt, minner Solberg om.

- Du har stilt deg bak et mål som regjeringssjef som du halvannet år senere kaller for et tullemål. Hvordan kan det ha seg? fikk Solberg spørsmål om på en pressekonferansen torsdag.

- Jeg sa det generelt i en nyansert diskusjon i et lengre intervju. Det jeg sa var at prosentmål generelt er noe vi ikke synes er lurt, fordi det ikke måler forsvarsevnen vi får ut, bare pengebruken. Og det også opp  mot et mål som er i endring, nemlig BNP.

- Men at vi skal trappe opp forsvarsbevillingen er det ingen tvil om, fastslår hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!