Grass føler seg forfulgt

Günter Grass beskylder tyske medier for å ha rottet seg sammen mot ham.

FØLER SEG FORFULGT: Günter Grass hevder at tysk presse er ensrettet - og at han nå utsettes for en kampanje. Foto: Gorm Gaare/Dagbladet


Foto: Gorm K. Gaare
FØLER SEG FORFULGT: Günter Grass hevder at tysk presse er ensrettet - og at han nå utsettes for en kampanje. Foto: Gorm Gaare/Dagbladet Foto: Gorm K. GaareVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den 84 år gamle nobellitteraturprisvinneren gikk i går kveld ut på statskanalen ARD og beskyldte et samlet tysk pressekorps for å ha misforstått diktet «Det som måtte sies» - som han onsdag offentliggjorde i Süddeutsche Zeitung og New York Post.

Diktet
I diktet hevder han at alle i landet — ham selv inkludert — hittil har holdt kollektivt kjeft om faren for at Israel kan komme til å angripe Iran med atomvåpen. 

Israelkritikk blir i Tyskland automatisk stemplet som antisemittisme, og derfor tør ikke en gang venner av Israel å gripe ordet, skriver Grass. Han ønsker å få den tyske regjeringa til å stoppe nye leveranser av ubåter til Israel. Disse kunne brukes under et atomangrep mot Iran, skriver han i diktet.

Hissig Grass
Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Fra hele det politiske landskapet ble kritikken avfeid som grunnløs.

- Jeg kommer ikke under noen omstendigheter til å trekke tilbake diktet, uttalte en hissig Günter Grass på nyhetssendinga i ARD i går kveld.  Han hadde til da avvist å uttale seg til andre medier. 

«Ensrettet» er uttrykket som Günter Grass tar fram når han vil karakterisere det han kaller «en kampanje» mot ham i mediene.  Begrepet brukes på tysk om den nazistiske overtakelsen av pressen og kulturlivet i Tyskland.

..forfulgt i mediene...
- Grunntonen er at de heller vil føre en kampanje mot meg og påstå at jeg for alltid har smadret mitt gode navn og rykte — enn å gå inn på innholdet i diktet, sier han på ARD.

Ny advarsel fra Grass
- Skulle Israel ta i bruk konvensjonelle våpen og angripe de iranske atomanleggene, snakker vi om faren for en tredje verdenskrig.  Derfor må de israelske atomvåpnene så hurtig som mulig under internasjonal kontroll, uttalte Günter Grass til det tyske nyhetsbyrået dpa i formiddag:

-Ekte venner av Israel kan ikke stå kritikkløst og se på det som holder på å skje nå.

Waffen-SS
Mange kommentatorer minner om at Günter Grass holdt sin krigsinnsats som soldat i Waffen-SS hemmelig fram til 2006.  Også reaksjonene som traff ham den gangen ble av Grass avfeid som en «kampanje».  Forfatteren legger ikke skjul på at han finner tonefallet «sårende og uverdig for en demokratisk presse».