Grass' kritikk av Israel utløser kjempebrudulje i Tyskland

Den tyske nobelprisvinneren beskyldes for jødehat - etter dikt om faren for at Israel skal utrydde Iran med atomvåpen

BLÅSER I BARTEN: Den tyske nobelprisvinneren Günter Grass har skrevet et politisk dikt om at Israel har planer om å tilintetgjøre Iran - og det iranske folk - med atomraketter avfyrt fra ubåter levert av Tyskland.  Foto: Gorm K. Gaare/DAGBLADET
BLÅSER I BARTEN: Den tyske nobelprisvinneren Günter Grass har skrevet et politisk dikt om at Israel har planer om å tilintetgjøre Iran - og det iranske folk - med atomraketter avfyrt fra ubåter levert av Tyskland. Foto: Gorm K. Gaare/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):Nobelprisvinner Günter Grass høster storm etter et dikt hvor han protesterer mot at Israel skal få levert flere ubåter fra Tyskland.

«Det som måtte sies» er tittelen på det 70 linjer lange diktet som den aldrende forfatteren i går hadde på trykk i Süddeutsche Zeitung,  La Republicca og New York Times. Günter Grass (84) skriver at tida nå er kommet for å uttrykke det som han og mange andre har tiet om alt for lenge. Det handler om at de israelske truslene om å bombe Iran og å utrydde det undertrykte iranske folk, fordi ei atombombe angivelig er under konstruksjon på iransk territorium. 

Redd for stigmatisering Günter Grass påpeker at Israel - om enn hemmelig - i mange år har hatt et stadig voksende lager med kjernefysiske sprenglegemer som står utenfor internasjonal kontroll. Grass medgir at han og mange andre tyskere ikke tidligere har grepet ordet, fordi israelkritikere i Tyskland gjerne stemples som antisemitter.

Han understreker flere ganger at han selv er en stor venn av landet: «Hvorfor sier jeg først nå, eldet og med mitt siste blekk: Atommakta Israel er en fare for den likevel så skrøpelige verdensfreden? Fordi det som allerede i morgen kan være for seint, må sies nå; også fordi vi - sterkt nok belastet som vi tyskere er - kunne komme til å bli leverandører til en forutsebar forbrytelse, uten at noen av de vanlige bortforklaringene vil få vår egen medskyld til å forsvinne.» Diktet munner ut i et ønske om internasjonal kontroll av atomlagrene i både Israel og Iran og at det blir fred i regionen.

Rent konkret hevder Grass at han vil hindre at Tyskland leverer flere ubåter til Israel.  Han mener at disse vil kunne brukes til å avfyre og å styre atomraketter mot mål i Iran.

- Helt sprø! - Grass har alltid vist tilbøyeligheter til storhetsvanvidd, skriver den jødiske kommentatoren Henryk M. Broder i «die Welt» - og føyer til at han nå må ha blitt helt sprø.  Broder beskylder Günter Grass for å være «prototypen på en utdannet antisemitt som ønsker å være god mot jødene».  Disse drives av skyldfølelse og skam over folkemordet på de seks millionene, hevder han - og minner om at Günter Grass var soldat i Waffen-SS de siste krigsmånedene, et faktum som han holdt hemmelig fram til 2006.

- Grass har alltid hatt et problem med jøder - men han aldri uttrykt det så tydelig som i dette diktet, raser Broder.

Israels ambassadør i Berlin finner også fram det tunge skytset.  Emmanuel Nahshon la i går formiddag ut denne bannbula på ambassadens egen hjemmeside: «Det hører med til europeisk tradisjon  - nå før påskefesten - å anklage jødene før ritualmord.  Før i tida var det kristelige barns blod jødene angivelig brukte for å bake mazzen (brød). I dag er det iranske folk som den jødiske staten angivelig vil utrydde.»

På tide! «Aggressivt» og «uforsvarlig» lyder dommen over diktet fra den Jødiske Sentralrådet i Tyskland, mens generalsekretær Andrea Nahles i det sosialdemokratiske partiet (SPD) karakteriserer det som «irriterende og ute av proposjoner»

Ikke en gang hos gammelkommunistene i partiet «die Linke» er det forståelse å finne for Günter Grass. 

- Han blander årsak og sammenheng, sier forbundsdagsrepresentanten Jan Korte.

- Det er også grunn til å stille spørsmål ved dikterens påstand om at all tysk kritikk mot Israel blir stemplet som antisemittisme, sier Korte til Spiegel Online - og byr på et siste sleivspark direkte til Günter Grass:

- Det er mildt sagt tvilsomt at nettopp et tidligere medlem av Waffen-SS nå bryter et angivelig tabu.

Vinneren av Nobels litteraturpris for 1999 var i går ikke tilgjengelig for kommentarer til media.  Saken om diktet hans var hovedoppslag på de fleste nyhetssendingene på tyske tv-stasjoner i går kveld - og fortsetter på avisenes førstesider i dag.