Grass' kritikk av Israel utløser kjempebrudulje i Tyskland

Den tyske nobelprisvinneren beskyldes for jødehat - etter dikt om faren for at Israel skal utrydde Iran med atomvåpen

BLÅSER I BARTEN: Den tyske nobelprisvinneren Günter Grass har skrevet et politisk dikt om at Israel har planer om å tilintetgjøre Iran - og det iranske folk - med atomraketter avfyrt fra ubåter levert av Tyskland.  Foto: Gorm K. Gaare/DAGBLADET
BLÅSER I BARTEN: Den tyske nobelprisvinneren Günter Grass har skrevet et politisk dikt om at Israel har planer om å tilintetgjøre Iran - og det iranske folk - med atomraketter avfyrt fra ubåter levert av Tyskland. Foto: Gorm K. Gaare/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet):Nobelprisvinner Günter Grass høster storm etter et dikt hvor han protesterer mot at Israel skal få levert flere ubåter fra Tyskland.

«Det som måtte sies» er tittelen på det 70 linjer lange diktet som den aldrende forfatteren i går hadde på trykk i Süddeutsche Zeitung,  La Republicca og New York Times. Günter Grass (84) skriver at tida nå er kommet for å uttrykke det som han og mange andre har tiet om alt for lenge. Det handler om at de israelske truslene om å bombe Iran og å utrydde det undertrykte iranske folk, fordi ei atombombe angivelig er under konstruksjon på iransk territorium. 

Redd for stigmatisering Günter Grass påpeker at Israel - om enn hemmelig - i mange år har hatt et stadig voksende lager med kjernefysiske sprenglegemer som står utenfor internasjonal kontroll. Grass medgir at han og mange andre tyskere ikke tidligere har grepet ordet, fordi israelkritikere i Tyskland gjerne stemples som antisemitter.

Han understreker flere ganger at han selv er en stor venn av landet: «Hvorfor sier jeg først nå, eldet og med mitt siste blekk: Atommakta Israel er en fare for den likevel så skrøpelige verdensfreden? Fordi det som allerede i morgen kan være for seint, må sies nå; også fordi vi - sterkt nok belastet som vi tyskere er - kunne komme til å bli leverandører til en forutsebar forbrytelse, uten at noen av de vanlige bortforklaringene vil få vår egen medskyld til å forsvinne.» Diktet munner ut i et ønske om internasjonal kontroll av atomlagrene i både Israel og Iran og at det blir fred i regionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer