ENDELIG HJEMME: Mandag ble ble Amanda Knox frikjent i ankesaken etter drapet på Meredith Kercher i 2007. Etter fire års fengsel av en opprinnelig dom på 26 år, er Amanda Knox nå hjemme hos familien sin i Seattle. DAN LEVINE/EPA
ENDELIG HJEMME: Mandag ble ble Amanda Knox frikjent i ankesaken etter drapet på Meredith Kercher i 2007. Etter fire års fengsel av en opprinnelig dom på 26 år, er Amanda Knox nå hjemme hos familien sin i Seattle. DAN LEVINE/EPAVis mer

Gråt av glede

Drapsfrikjente Amanda Knox landet i natt i hjembyen Seattle etter fire år i italiensk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i dag landet drapsfrikjente Amanda Knox i hjembyen Seattle, etter fire år i italiensk fengsel.

Knox og hennes familie ble møtt av et massivt presseoppbud, i tillegg til en gruppe støttespillere. En overlykkelig 24-åring takket dem.

- Takk for at dere har vært der for meg, sa hun med tårer i øynene, ifølge Associated Press.

Bare minutter etter at hun hadde landet på Seattle-Tacoma International Airport, avholdt familien en pressekonferanse.

- Jeg er overveldet akkurat nå, jeg satt oppe i flyet og så ned, og alt virket helt uvirkelig. Takk til alle dere som har trodd på meg, forsvart meg, og støtte min familie. Familien er det aller viktigste for meg, nå vil jeg bare være med dem, sa Knox.

- Upålitelige bevis Den spesielle drapssaken har vakt massiv interesse. Knox ble i 2009 dømt til 26 års fengsel for drapet på romvenninna Meredith Kercher. Knox' kjæreste Raffaele Sollecito ble dømt til 25 år - begge er nå frikjent.

Første rettsinstans mente Kercher ble lurt med på en sexlek før strupen hennes ble skåret over. De skal ha vært påvirket av narkotika og doplangeren Rudy Guede er også dømt for drapet, som fant sted i Perugia i 2007.

Uavhengige kriminalteknikere har skarpt kritisert det italienske politiets etterforskning av saken og har kalt bevisene upålitelige.

Ifølge Associated Press sa Knox' advokat Theodore Simon at frikjennelsen «utvilsomt sender et budskap til resten av verden» om at Knox ikke er ansvarlig for drapet på Meredith Kercher
Har vært tøft Curt Knox, Amandas far, møtte pressen utenfor huset sitt. Han sa at fokuset nå er på at datteren skal komme tilbake til sitt vanlige liv. Samtidig var han bekymret for hvordan fire år i fengsel har påvirket Amanda.

- Hva slags traumer har hun... og når vil det komme til overflaten, hvis det gjør det? Hun er ei veldig sterk jente, men dette har vært tøft for henne, sa faren, ifølge Associated Press.

- De er skyldige Aktor Giuliano Mignini møtte frikjennelsene av Knox og Sollecito med vantro. Han fastholder at de tre som ble dømt i sakens første rettsrunde, er skyldige etter en sexlek i narkorus.

Rudy Guede, som også er dømt for drapet, anket ikke sin dom på 16 års fengsel.

Mignini varsler at han vil ta saken til italiensk høyesterett.

STØTTESPILLERE: Mange var glade for at Amanda Knox, etter fire år i italiensk fengsel, nå er frikjent og tilbake hos familien i Seattle. Kevin Casey/AFP PHOTO
STØTTESPILLERE: Mange var glade for at Amanda Knox, etter fire år i italiensk fengsel, nå er frikjent og tilbake hos familien i Seattle. Kevin Casey/AFP PHOTO Vis mer

- Bare oss vente og se hvem som har rett, den første rettsaken eller ankesaken. Denne saken er blitt gjennomført under et uakseptabelt mediapress, sa Mignini til Associated Press tirsdag.

Knox kan hentes tilbake På en følelsesladet pressekonferanse samme dag, sa Meredith Kerchers familie at de var tilbake til start.

- Frikjennelsen reiser enda flere spørsmål. Hvis disse to ikke er skyldige, hvem er de skyldige da, sa Kerchers bror Lyle.

Dersom italiensk høyesterett bestemmer seg for å gjenåpne saken, kan påtalemyndigheten forlange å få Amanda Knox utlevert.

Det vil være opp til den italienske regjeringen å rette den formelle henvendelsen til amerikanske myndigheter.

MEDIAOPPBUD: Bildene av en gråtende Amanda Knox da hun ble frikjent mandag, har gått verden rundt. I natt ventet et massivt presseoppbud på at Knox skulle alnde på amerikansk jord. Kevin Casey/AFP PHOTO
MEDIAOPPBUD: Bildene av en gråtende Amanda Knox da hun ble frikjent mandag, har gått verden rundt. I natt ventet et massivt presseoppbud på at Knox skulle alnde på amerikansk jord. Kevin Casey/AFP PHOTO Vis mer