Gråt av lettelse

LILLESTRØM (Dagbladet): Veronica Orderud brøt fullstendig sammen og gråt av lettelse. Ektemannen og odelsgutten Per Kristian Orderud ble sittende målløs. I går kveld ble det drapssiktede ekteparet løslatt, og trippeldrapet har så langt utartet til en politiskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengslingsmaratonen i Nedre Romerike førhørsrett gikk over to dager og varte i over 13 timer. Noen minutter før klokka 20 føres Per Kristian (45) og Veronica Orderud (27) inn i rettssal 1 på tinghuset i Lillestrøm.

Herredsrettsdommer Rolf Erik Kværnæs kremter og leser opp kjennelsen:

«Per Kristian Orderud og Veronica Orderud løslates. Påtalemyndigheten har påkjært kjennelsen og begjært kjæremålet gitt oppsettende virkning. Begjæringen om oppsettende virkning tas til følge.»

Dette betyr at selve grunnpilaren for varetektsfengsling sviktet for politiet, fordi dommeren konstaterer at det ikke er såkalt skjellig grunn til mistanke. Kværnæs mener - etter å ha vurdert bevisene - at det er mer sannsynlig at ekteparet ikke er involvert i likvideringen av Anne Orderud Paust, Kristian Magnus og Marie Orderud, enn at de er det. Dette betyr likevel at ekteparet blir sittende i varetekt til tre dommere i Eidsivating lagmannsrett på Hamar har vurdert bevisene. Det skjer sannsynligvis på fredag.

Målløs

Etter kjennelsen bryter 27 år gamle Veronica Orderud fullstendig sammen i krampegråt - av lettelse. Hun får en halv meter tørkepapir som hun bruker til å tørke de mange tårene med. Den 18 år eldre ektemannen blir sittende målløs. Lettelsen er så stor at han ikke klarer å si noe som helst. Det virker som om det ikke har gått opp for dem hva dommeren har sagt.

I går ettermiddag møttes ekteparet for første gang siden de ble siktet på Fet og Rælingen lensmannskontor mandag formiddag. I noen få timer får de utveksle beroligende blikk.

Herredsrettsdommer Kværnæs leser så opp kjennelsen til de mange pressefolkene på gangen, mens Veronica og Per Kristian prøver å samle seg. Etter to døgn på glattcelle - iført de samme klærne hun hadde på seg da de ble fengslet - spør Veronica om hun kan få tannbørste, nye klær og andre personlige eiendeler.

Mens forsvarerne Cato Schiøtz og Frode Sulland klapper hverandre på ryggen i korridoren, blir Veronica geleidet forbi pressefolkene, inn i heisen og ned i kjelleren. Her settes hun inn i en politibil som frakter henne opp til fengslet på Gjøvik.

Ektemannen Per Kristian går med sakte skritt mellom de to polititjenestemennene, som fører også ham inn i en ventende bil. 45-åringen kjøres opp til Hamar kretsfengsel, hvor han må sitte til lagmannsrettens kjæremålsutvalg har behandlet kjæremålet.

- Politiskandale

Erfarne strafferettsjurister Dagbladet har snakket med, nøler ikke med å karakterisere politiets nederlag i forhørsretten som en politiskandale. At politiet reiser siktelse for trippeldrap, og ikke klarer å få varetektsfengsling, har aldri skjedd tidligere her i landet.

Politiets håp for å få varetektsfengsling i Eidsivating lagmannsrett i slutten av uka, synes å være avhengig av at de klarer å komme opp med nye bevis i saken - som følge av resultater fra ransakinger eller gjennom vitneavhør. Påtalemyndigheten har full anledning til å legge fram nye bevis før saken skal avgjøres i lagmannsrettens kjæremålsutvalg.

Veronicas forsvarer, advokat Frode Sulland, sier til Dagbladet at det fra politets side har skjedd en overilt feilvurdering.

- Vi får håpe at det ikke går prestisje i dette feilgrepet fra poitiets side. Jeg håper samtidig at det som har skjedd, ikke får konsekvenser for etterforskingen av saken, sier advokat Sulland.

Avviser nederlag

Politidokumentene i trippeldrapssaken blir sendt til Hamar med bud tidlig i dag. Politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt arbeidet i natt med sin skriftlige framstilling av saken. Forsvarerne vil trolig få sendt av gårde sine prosedyreskriv i dag.

Fortsatt siktet

- Ekteparet Orderud har vunnet et slag, men ikke krigen. Retten tror mer på min klient enn på medsiktede Lars Grønnerød, konstaterer Per Kristians forsvarer, advokat Cato Schiøtz.

Politiadvokat Tom Danielson gikk aleine ned trappene på tinghuset etter å ha tapt første slag.

Han avviser at kjennelsen er et nederlag for politiet.

Politiet opprettholder siktelsen mot ekteparet Orderud.

<B>DRAMA:</B> Forsvarer Cato Schiøtz vante første slag og raljerte over politiets etterforskning. I bakkgrunnen (med ryggen til) står Veronica Orderud og tørker tårene.
<B>TILTALT:</B> Per Kristian og Veronica Orderud.