- Gråt bare én gang

KRISTIANSAND:Politietterforsker Geir Hansen beskrev i retten i dag Jan Helge Andersen som samarbeidsvillig og grei, men lite berørt av det han hadde tilstått. - Han gråt bare én gang, sa Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politietterforsker Geir Hansen fikk tilståelsen fra Jan Helge Andersen den 13. september i fjor. I dag forklarte Hansen seg i retten om avhørene av Andersen. Til sammen avhørte han 20-åringen i 80 timer.

- Har Jan Helge snakket usant eller løyet til deg? spurte Andersens advokat Ben Fegran.

- I avhør den 14.juli 2000, sa Hansen. Den dagen ble Viggo Kristiansen pågrepet for kikking, men ingen var pågrepet for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen. Jan Helge Andersen ble innkalt som vitne i saken mot kameraten, men ble samtidig avhørt i nesten ni timer om drapene på de to små jentene. Hansen mistenkte allerede da at Jan Helge Andersen visste langt mer enn han ga uttrykk for.

- Føler han mistanken? spurte Fegran.

- Det han gjøre. Jeg oppfordret ham til å fortelle om sin befatning med saken. Jeg spurte også om han bærer på noe, fortalte Hansen.

Andersen et offer

Neste gang de to hadde kontakt, var Jan Helge Andersen siktet som en av gjerningsmennene i barnedrapssaken. I begynnelsen nektet han for å ha noe med drapene å gjøre. På et tidspunkt spurte Hansen om Jan Helge Andersen også kunne være et offer i saken.

- Det skjer et eller annet med ham. Han begynner nesten å grine. Så spør jeg hva han gjorde på åstedet. Han sier at han drepte den ene jenta; den minste av dem, sa Hansen.

Jan Helge avga umiddelbart forklaring og beskrev overgrepene og drapene. Politietterforskeren syntes forklaringen var så utrolig at han ikke var sikker på om den var sann. Blant annet reagerte han på at Andersen satt med ryggen til mens bestekompisen misbrukte den ene jenta.

- Jeg hadde mange spørsmålstegn. Kunne det ha vært så stille på åstedet? Det at Jan Helge ikke grep inn? At han satt med ryggen til? Jeg fikk meg nesten ikke til å tro det, sa Hansen.

- Jeg avhørte ham mange ganger etter det, og han vek ikke fra den aller første forklaringen. Det syntes jeg gjorde at han styrka sin forklaring. Rekonstruksjonen svekket heller ikke hans troverdighet. Vi tok ham ikke i direkte løgn.

Innrømmet overgrep

En drøy måned etter at Andersen ble arrestert, endret han likevel i forklaringen sin. Han innrømmet at han hadde forgrepet seg mot en av de to jentene, men fortsatte å nekte for å ha fullført overgrepet. Han sa også at den tidligere bestevennen hadde truet ham til å delta.

- Det var første gang han hadde holdt tilbake opplysninger eller løyet for politiet, så langt vi kunne se. Dette satt langt inne. Men all erfaring sier at dette med seksuelle overgrep sitter langt inne, det er lettere å forklare seg om andre og kanskje alvorligere ting enn seksuelle overgrep. Han sa at han var flau, sa Hansen.

Etterforskeren beskrev Jan Helge Andsersen som «grei å avhøre», men vanskelig å tolke.

- Han svarte på alle spørsmål som ble stilt og var samarbeidsvillig. Men jeg synes at det var vanskelig å «lese» ham, han har ikke noe særlig kroppsspråk. Fjeset hans er laget sånn at det ser ut som om han smiler hele tiden, og stemmeleiet var stort sett det samme. Jeg synes ikke at han var nevneverdig berørt av situasjonen, sa Hansen.

I retten sa han at han ikke var sikker på om Jan Helge Andersen forsto alvoret i saken.

- Det er min personlige oppfatning. Han viste litt lite anger. Under avhørene tok han til tårene én gang, det var under avhøret hvor han forklarte seg om drapet på den minste jenta. Vi måtte ta pause. Etter pausen fortsetter vi avhøret, og han tar til tårene en gang til. Det er eneste gang jeg har opplevd det. Jan Helge viser få eller ingen spontane reaksjoner. Men han er kanskje ikke typen som viser mye følelser utad, sa Hansen. Han fortalte i retten om en episode som bekreftet dette: Jan Helge Andersen hadde en vond madrass i cella, men turte ikke selv å be om ny madrass.

- Det måtte vi gjøre. Jeg synes det betgner han på et vis.

Baktalte ikke kameraten

Andersen benektet både i avhør og i retten at han fullførte noe overgrep mot den lille jenta som han drepte. Hele tiden understreket han at det var Viggo Kristiansen som hadde forgrepet seg på begge to. Selv om han gir kameraten hele skylden for overgrepene og drapene, skal han ikke ha snakket negativt om barndomsvennen i avhør.

- Rakket han noen gang ned på Viggo? spurte Andersens forsvarer Ben Fegran.

- Nei, ikke i det hele tatt. De to var kjempekamerater, det var de to som gikk sammen, det var et inntrykk som forsterket seg. Jeg hørte aldri noen form for at han rakket ned på Viggo, sa etterfortskeren, og la til:

- Men han sa noen ganger at han var sjokkert over kameraten.

<B>NUMMER TO:</B>Etterforskeren er ikke i tvil om at Viggo Kristiansen var sjef i forhold til Jan Helge Andersen