Gråt da dødsbudskapet kom

NESBYEN/SØRUMSAND (Dagbladet): Søndag 23. mai klokka 15.00: Foran den store folkemassen og hundeentusiastene på stevneplassen i Nesbyen bryter 27 år gamle Veronica Orderud sammen i gråt. Via mobiltelefonen har hun fått det tragiske budskapet om at svigerforeldrene Kristian Magnus (81) og Marie (84) og svigerinnen Anne (47) er funnet likvidert på Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det drapssiktede ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud reagerte vidt forskjellig på den tragiske meldingen fra politiet i Sørum. Veronica sto midt på stevneområdet på Halling-Markedet i Nesbyen i Hallingdal, da hun fikk en mobiltelefon i hånda og overbrakt dødsbudskapet.

Hun falt umiddelbart sammen i gråt, mens noen bekjente skaffet kontakt med en politimann som var på stedet. Odelsgutten og juristen Per Kristian reagerte med sjokk og lammelse.
Sammen med politimannen reiste de til lensmannskontoret i Nesbyen for å få bekreftet dødsfallene.

- Veronica knakk fullstendig sammen. Hun gråt og måtte støtte seg til en venninne. Per Kristian, derimot, reagerte med lammelse, sier en person som sto få meter fra Veronica da hun fikk meldingen.

Ekteparet hadde da vært i Nesbyen i nesten et døgn. Kilder i politiet sier at hendelsesforløpet i Nesbyen utgjør en sentral del av etterforskningen.

Reaksjonene på dødsbudskapet og ekteparets atferdsmønster under helgeoppholdet blir nøye gransket.

FREDAG 21. MAI OG LØRDAG 22. MAI KL. 18.00-05.30: DRAPSNATTA

Det var lavt skydekke og bygevær på Sørumsand da Per Kristian og Veronica kom ut på gardstunet ved 18-tida fredag kveld for å vinke farvel til noen venner som hadde vært på besøk. I kårboligen, bare 200 meter unna, hadde Anne Orderud Paust kommet på besøk til foreldrene sine.

Siste utenforstående observasjon av Per Kristian og Veronica blir gjort av leietaker Henrik Bjarne Bruun ved 21-tida. Odelsgutten og hans 18 år yngre kone hentet schæferhundene i hundegården, satt seg inn i deres Isuzu Trooper og kjørte av gårde for, ifølge deres egne forklaringer, å lufte hundene.

Ifølge ekteparet ble det en relativt kort treningstur. De returnerte til gården ved 22.30-tida, sier de. Men da leietakeren gikk til sengs bare en halv time før midnatt, merket han seg at han ikke kunne se verken parets to hunder eller bil. Kjøkkenlyset sto også på, hevder han.

Politiet mener Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble likvidert natt til lørdag i tidsrommet fra midnatt til 05.00.

Henrik Bjarne Bruuns samboer satt oppe helt til klokka 04.00. Heller ikke han registrerte bevegelser eller lyder ved ekteparets hus. Ti minutter over fem ringte vekkeklokka på soverommet til Henrik Bjarne Bruun. Postmannen gjorde seg da klar til å dra på jobb. Ifølge hans forklaring så han verken hundene eller bilen fra kjøkkenvinduet. Spørsmålet er om hundene sov i hundehuset og bilen var i garasjen, slik forsvarerne hevder.

Bruun er imidlertid sikker på at ekteparet ikke var hjemme, ettersom han for en sjelden gangs skyld ikke ble holdt våken eller vekket av den yngste hunden, som nesten alltid bjeffer om natta.

Bruun mener også at lyset på kjøkkenet fremdeles sto på.

LØRDAG 22. MAI KL. 05.30-11.00: FJØS- STELL OM MORGENEN

Ifølge Per Kristians forklaring sto han opp bare minutter etter at postmann Bruun har forlatt Orderud gård. Odelsgutten hevder han gikk i fjøset. Været bedret seg, og Veronica sier hun sto opp litt seinere for å gå tur med hundene. Ekteparet har forklart at de spiste frokost, før de sammen forberedte seg på turen til hundeutstillingen på Nesbyen. Litt før klokka 11.00 startet reisen.

LØRDAG 22. MAI KL. 11.00-15.00: TUREN TIL NESBYEN

Veronica og Per Kristian hadde planlagt turen til Nesbyen i lang tid. Hotellrommet som var reservert av en kjenning fra Raufoss, var bestilt ved årsskiftet. Hundene Østenfjells Wambi og Østenfjells Oldie skal ha vært påmeldt om lag én måned i forveien. Et nært familiemedlem observerte paret i deres bil på vei mot Nesbyen om lag klokka 11.00 - bare noen få kilometer unna Orderud gård.

Dermed har ekteparet ikke alibi - foruten av hverandre - for 14 timer.
På vei mot Nesbyen skiftet været til det bedre. Veronicas far, Sverre Kirkemo, reiste i forveien dagen før. Ekteparet var blant de siste i et følge på seks personer som kom til Nesbyen Hotell, der de sjekket inn ved 15-tida.

- Jeg husker ekteparet godt. De visste tydeligvis ikke hvem som hadde bestilt rommet, og oppga sitt eget navn til meg. Da jeg fortalte at de ikke sto på gjestelista, ble de veldig forvirret og usikre, sier resepsjonisten som var på jobb den dagen. Etter noen minutter ble misforståelsen oppklart, og ekteparet fikk sammen med de andre i følget rom - i underetasjen av hotellet - med egen inngang og biloppstillingsplass utenfor rommet.

- Ekteparet virket slitne, men det kan jo selvsagt skyldes tilfeldigheter, sier resepsjonisten.

LØRDAG KL. 16.00-}21.00: RESTAURANTBESØK


Nede i underetasjen på hotellet møtte Per Kristian og Veronica sine venner. På stevneområdet var programmet for hundeutstillingen allerede i gang, men ekteparets hunder skulle ikke stilles ut før søndag. Lørdag kveld spiste de to nå drapssiktede på kinarestauranten Fortuna i sentrum av Nesbyen sammen med noen venner fra Fredrikstad. Servitøren som serverte ekteparet sier til Dagbladet at hun ikke husker så mye fra den aktuelle kvelden. Hun mener at ekteparet kom om lag klokka 19.00.

Ifølge vitner skal de ha feiret en tilnærming mellom Per Kristian og faren i gårdsstriden.
Kilder som står ekteparet nær bekrefter at Per Kristian ved pinsetider skal ha blitt informert av sin advokat, som har kontor i Nesbyen, om at partene var nær et forlik. Dette stemmer imidlertid dårlig med opplysninger Dagbladet har fått tilgang til: Far og sønn skal likevel ha vært langt unna et forlik i den bitre familiestriden.

- Det var mye folk her denne kvelden. Jeg husker ikke hva de spiste, men det var lystig stemning i lokalet med dans til bandet Toini and The Tomcats, sier servitøren til Dagbladet.

Paret skal ha forlatt restauranten noen timer etter, om lag klokka 21.00.
Etter middagen skal flere av vennene i reisefølget til Per Kristian og Veronica ha reist til stevneområdet Halling-Markedet, der det var utedans.

SØNDAG 23. MAI KL. 10.00-15.00: UTSTILLING

Søndag morgen spiste ekteparet frokost i restauranten på Nesbyen Hotell før de dro til stevneområdet for å stille ut hundene. Schäferhundene, som er alet opp på en kennel i Fredrikstad, ble framført av Veronica på stevneplassen. Veronica har mange kjenninger i hundemiljøet, og har sammen med sin far vært fast gjest både på Pinseutstillingen i Hallingdal og andre større utstillinger i Norge.

Flere deltakere på schæferhundutstillingen i Nesbyen mener å ha merket seg at noe var galt med ekteparet Orderud. Ekteparet holdt seg uvanlig mye for seg selv.

- Hundene deres var med i konkurransen, men ellers var ekteparet lite aktive under utstillingen, sier en kilde i miljøet til Dagbladet.

En annen person som jobbet på området hevder at ekteparet søndag formiddag satt lenge inne i bilen og diskuterte. Dette var bare et par timer før ekteparet ble kontaktet av politiet på Sørum.

- I løpet av et par timer merket jeg meg flere ganger ekteparet. Til tross for at det var varmt, satt de inne i bilen og diskuterte, sier kilden til Dagbladet. Han ønsker ikke å spekulere i hva som eventuelt kunne være årsaken til at ekteparet holdt seg for seg selv, men reagerte på at de to satt i bilen i solsteiken.

- Jeg la merke til dem før jeg visste hvem de var, og hva som hadde skjedd på Orderud gård, sier personen.
Folk i hundemiljøet bekrefter at bilen til Orderud-ekteparet sto parkert på stevneplassen. Det er vanlig at eierne steller hundene i bilen før framføring, men dette pleier ikke å ta lang tid.

- En bruker om lag 15 minutter på å føne og glanse pelsen på en hund før framføring, sier en person med bred kjennskap til schäferhunder.

Hundene til Veronica og Per Kristian gjorde god figur, men skal ikke ha blitt premiert blant de fem beste i sine respektive klasser.

SØNDAG 15.00: MOTTOK DØDSBUDSKAPET

Samtidig som Veronica og Per Kristian skal ha sittet og diskutert på stevneområdet, finner broren til Kristian Magnus Orderud, Hans Orderud, ved 10.30-tida søndag likene av de tre personene i den moderne kårboligen på Orderud gård. Politiet blir varslet klokka 10.57, og lensmann Harald Kopperud i Sørum slår drapsalarm.

Politiet prøvde i flere timer å komme i kontakt med ekteparet, men mobiltelefonen til Per Kristian Orderud skal ha vært slått av.

Det tar ytterligere noen timer før Per Kristian og Veronica får dødsbudskapet over telefon på stevneområdet.
- Jeg ble kontaktet av venner av ekteparet om lag ved 15-tida. De fortalte at noe fryktelig hadde skjedd, og ba meg formidle kontakt med eieren av en politibil som ekteparet tidligere hadde lagt merke til på parkeringsplassen. Politimannen, som selv er hundeinteressert, hadde vakt denne helga, men var i sivil. Han gikk bort til ekteparet og fikk vite om drapene, sier en av arrangørene av stevnet.

Flere personer på stevneområdet var vitne til at veterinærstudenten Veronica knakk fullstendig sammen.

SØNDAG KL. 16.00-21.00: TILBAKE PÅ HOTELLET

Sammen med førstebetjenten kjørte Veronica og Per Kristian til Nes lensmannskontor i sentrum av tettstedet. Der fikk de den endelige bekreftelsen på det grufulle synet som hadde møtt Hans Orderud.

Ekteparets sorgreaksjon skal ha vært voldsom. Førstebetjenten som var sammen med ekteparet, har skrevet en omfattende rapport om dette til drapsetterforskerne på Sørum.
Ifølge ekteparets advokater skal inneholdet av denne rapporten og et eventuelt vitneprov fra betjenten være et svært viktig bevis i favør ekteparet. Førstebetjenten skal i seinere tid ha kartlagt ekteparets bevegelser i Nesbyen. Flere av personene Dagbladet har vært i kontakt med, har svart på spørsmål fra betjenten.

Ved 17-tida søndag ettermiddag kom ekteparet tilbake til Nesbyen Hotell. Ifølge en ansatt ved hotellet samlet hele reisefølget seg på rommet til Per Kristian og Veronica. Seinere på kvelden, om lag ved 19-tida, kom ekteparet opp i restauranten og spiste middag.

Ekteparet satt nesten to timer i restauranten, og ifølge hotellpersonalet virket de forbausende uberørt.
- Nyheten hadde spredd seg. Jeg visste jo hva som hadde skjedd, og syntes derfor at det var litt merkelig at de klarte å sitte så lenge i restauranten, sier en ansatt ved hotellet.

Etter å ha avsluttet måltidet med en kaffe gikk ekteparet tilbake til rommet sitt.

MANDAG 24. MAI KL. 12.00-22.00: FØRSTE AVHØR

Mandag formiddag mellom klokka 11 og 12 sjekket ekteparet ut fra hotellet. Resepsjonisten mener å huske at noen av rommene hadde benyttet hotelltelefonen. Hotellet arkiverer ikke regninger for utgående telefonsamtaler etter at de er betalt.

I løpet av ettermiddagen startet avhørene av de to ved Nes lensmannskontor.
Advokat Rolf Nybakk, som representerte Per Kristian Orderud i eiendomstvisten med faren, bisto ekteparet under avhørene. Etter hvert samlet en rekke pressefolk seg utenfor lensmannskontoret. Under en pause ved 18-tida ble Per Kristian fotografert da han var på vei ut for å se til hundene som sto i bilen. Etter avhøret ble ekteparet smuglet ut bakveien, og den lokale førstebetjenten tok hånd om hundene. Ekteparet kjørte hjem, og kom til gården tidlig natt til mandag.

I de påfølgende to ukene var ekteparet jevnlig inne til avhør.

Noe de tror de også skal mandag 14. juni. Ved 10{ndash}11-tida kjører ekteparet til Fet og Rælingen lensmannskontor i sin Mercedes for nye avhør. Her blir de pågrepet og siktet for overlagt drap.

«Ekteparet virket slitne, men det kan jo selvsagt skyldes tilfeldigheter.»

Resepsjonisten ved Nesbyen Hotell

<B>BEGRAVELSEN:</B> Ekteparet Orderud i begrevelsen etter trippeldrapet.
<B>PÅ HUNDEUTSTILLING:</B> Dette bildet av Veronica Orderud er tatt på hundeutstilling midt på 90-tallet.