Gråt da han forklarte om konas død

Pastor Helge Fossmo skylder på «Kristi Brud». Han gråt da han forklarte om sin første kones død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Pastor Helge Fossmo har startet sin forklaring i Uppsala Tingrett. Der trakk han straks menighetens åndelige leder, Kristi Brud, sterkere inn i omstendighetene rundt sin første kone Heléns dødsfall.

- Forholdet mellom Helén og meg var bra. Vi hadde et bra ekteskap. Problemet før vi flyttet til Knutby var at jeg jobbet fryktelig mye, og hun måtte dra et stadig større lass hjemme, åpnet han.

Ble sint

- Problemet i Knutby bar at jeg ble stadig mer knyttet til Åsa Waldau (Kristi Brud red.adm), noe som førte til at Helén følte seg sviktet, sjalu, og forlatt - med rette, forklarer pastoren.

Han sier han fortalte Kristi Brud om ekteskapsproblemene, og at hun ble sint.

- Åsa ble opprørt, og mente det var feil av Helen å sette seg opp mot guds vilje. Om ikke Helén la om, ville Gud bli sint, og da kunne det hende at han tok henne bort (Hun skulle død red.adm), sier Helge Fossmo.

- Jeg levde i en ganske stor redsel for at det skulle skje noe med Helén. Jeg hadde en så stor tro på alt Åsa sa, og når hun begynte med dette, så ble jeg redd, forklarer han.

Drømte død

- Drømte du om Heléns død?, spurte aktor Elin Blank.

- Ja. Senhøsten 1999 og fram til hun døde hadde jeg mareritt om at hun skulle dø. Jeg drømte flere ganger at skulle dø etter å ha kjørt ut med bilen, jeg hadde mangfoldige drømmer om at hun lå i et sykehusrom tilkoplet flere apparater, forklarer han.

- Jeg har ikke drømt om at Helén døde i badekaret. Men det er mye mulig at jeg kan ha sagt det etterpå. Da hun døde, ble jeg fortalt at drømmene var guds måte å forberede meg på det - og jeg var overbevist om at det var guds vilje. Og da kan det hende jeg fant på at jeg hadde drømt dette på en måte for å bekrefte at gud hadde forberedt meg på dødsfallet.

Brøt sammen

Aktor Elin Blank gikk inn på dagen da Helén Fossmo døde i badekaret, og det ble tydelig tyngre for Fossmo å forklare. Også da Heléns død ble gjennomgått under saksinnledningen 18. mai, gråt han.

Fossmo hevder de begge var syke - og sengeliggende den dagen. Da en annen pastor i menigheten kom på besøk utpå ettermiddagen, skal han ha våknet. De kunne høre noen dusje i det tilstøtende baderommet. Døren var låst, og Helén svarte ikke da han banket på.

I frykt løp han for å finne et skrujern å åpne døren med.

- Hun ligger med hodet ned, med hodet mot kranen. Jeg ser bare ryggtavlen flytende, eller liggende i vannet. Da løper jeg inn og løfter henne opp mot meg, og drar henne henne fra badekaret og legger henne på gulvet.

Fossmo gråter, og forklarer videre med skjelvende stemme.

- Jeg sitter ved Helens side og roper bare, men klarer ikke å gjøre noe konkret. Jeg sitter bare og skriker.

- Hvordan reagerer du når du ser ansiktet hennes?, spør Blank.

- Jeg vet ikke. Det var... Det var ekkelt. Det var tomt. Det var Helén, men alikevel ikke henne. Det var ikke noe igjen.

Fikk gifteordre

Fossmo avviser at han hadde vist fram en tom pilleboks etter pillene den rettsmedisinske rapporten beskriver at hun har fått i seg en dødelig dose av.

Han forklarer at det var Kristi Brud som ba ham fjerne dette avsnittet i fra obduksjonsrapporten han sendte til Heléns foreldre.

- Da jeg da fikk obduksjonsrapporten, og det stod at det fantes en toxisk konsentrasjon, så sa Åsa at jeg skulle fjerne det. Hun ville ikke at moren skulle tro at Helén hadde tatt selvmord. Derfor scannet jeg dette inn i datamaskinen, og tok bort det innholdet.

- Jeg turte aldri å si noe feil om Åsa (Kristi Brud), og synes det fortsatt er vanskelig å snakke nedsettende om henne. Men ettersom det var guds vilje at Helén ble tatt hjem, fikk jeg ikke lov å gråte eller sørge for mye, eller vise meg svak innen menigheten som pastor - for jeg skulle være tro mot guds vilje, forklarer han.

Han forklarer videre at det var Kristi Brud som like etterpå bestemte at Guds vilje var at han skulle gifte seg med søsteren Alexandra. Han benekter at de hadde et forhold før dette.

- Hun (Kristi Brud) spurte om jeg hadde drømt om Alexandra, og da svarte jeg ja. Jeg drømmer veldig mye, og hadde selvfølgelig også drømt om henne. Like etterpå ble Alexandras forlovende ført inn i rommet, og der ble det gjort offisielt at jeg skulle gifte meg med henne, forklarer han.

Dagbladet.no følger Knutby-saken i retten, og kommer tilbake med mer.

TILTALT FOR TO DRAP: Helge Fossmo må forklare seg om dødsfallene til både sin første kone Helen, og sin andre kone Alexandra Fossmo.
<B>ELSKERINNEN: Anette Linde var nabo til Helge Fossmo, og skal ha hatt et forhold til ham. Politiet mener dette forholdet er motivet for drapet og drapsforsøket på Lindes mann.
FOSSMOS ANDRE KONE: Alexandra Fossmo ble skutt og drept i sin egen seng i Knutby i Sverige. Sara Svensson har forklart at hun gjorde det, under påvirkning av Helge Fossmo.
PASTORENS FØRSTE KONE: Helen Fossmo.
BARNEPIKEN: Sara Svensson har forklart at hun drepte pastor Helge Fossmos andre kone den 10. januar i år. Hun forsøkte også å drepe naboen.