Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråt da hun ble ført til galgen

Shahla Jahed ble henrettet før den islamske morgenbønnen i Iran idag tidlig.

HENRETTET: Dette bildet ble tatt i 2004 under rettsaken mot, Shahla Jahed. Hun ble dømt til døden for å ha drept kona til sin elsker, og i morgentimene i dag ble hun hengt i bakgården i et fengsel i Teheran. Foto: AFP PHOTO
HENRETTET: Dette bildet ble tatt i 2004 under rettsaken mot, Shahla Jahed. Hun ble dømt til døden for å ha drept kona til sin elsker, og i morgentimene i dag ble hun hengt i bakgården i et fengsel i Teheran. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Iran Human Rights og nyhetsbyrået Irna ble Shahla Jahed henrettet i Evin-fengselet i Iran i dag tidlig rett før den islamske morgenbønnen, klokka 02.30 norsk tid.

Hun ble henrettet for å ha knivstukket kona til elskeren sin, den tidligere fotballspilleren og landslagsstjerna Nasser Mohammad-Khani.  

Shahla ble hengt i bakgården til Evin-fengselet etter 3 063 dager i fengsel, skriver nyhetsbyrået Fars, skriver The Guardian.

Shahla skal ha grått hele tiden da hun ble ført til galgen.  

Ifølge Iran Human Rights var det familien til den avdøde Laleh Saharkhizan som utførte henrettelsen - de tok vekk stolen Shahla sto på, slik at hun ble hengt.  

Ifølge iransk lov var det eneste som kunne ha reddet kvinnen, en benådning fra den avdødes familie.

- 146 henrettelsen i år - Det at henrettelsen ble utført av familien til den avdøde viser nok en barbarisk side ved de iranske lovene, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, internasjonal talsmannn for Iran Human Rights.    

Dette skal være den 146 henrettelsen i Iran i år, melder AFP.  

- Det er lederne for det iranske regiment som er ansvarlig for Shahlas henrettelse og alle andre henrettelser i Iran, fortsetter Amiry-Moghaddam.  

- Mine tanker går til Shahla og familien, og til alle som har jobbet mot hennes henrettelse de siste årene. Shahlas henrettelse er en påminner om hvor barbarisk denne straffen er, og dette bør inspirere oss til å jobbe enda hardere for å avskaffe dødsstraff en gang for alle, sier Amiry-Moghaddam.  

RETTSAKEN: Dette bildet er tatt under rettsaken fra 2004. Shalha Jahed ble dømt til døden for å  ha knivstukket kona til elskeren hennes, en kjent iransk fotballspiller. Amnesty International har reagert kraftig, og mener rettsaken mot kvinenn ikke har vært rettferdig. AFP PHOTO/STR
RETTSAKEN: Dette bildet er tatt under rettsaken fra 2004. Shalha Jahed ble dømt til døden for å ha knivstukket kona til elskeren hennes, en kjent iransk fotballspiller. Amnesty International har reagert kraftig, og mener rettsaken mot kvinenn ikke har vært rettferdig. AFP PHOTO/STR Vis mer

Amnesty International har engasjert seg sterkt i saken, og prøvde forgjeves i går kveld å anke dommen — de mente det var gode grunner til å tro at rettsprosessen mot henne har vært alt annet enn rettferdig.    

- Tvunget til tilståelse Shahlas sak har vakt oppmerksomhet i den islamske verdenen, og flere menneskerettighetsorgansiasjoner har engasjert seg for å hindre henrettelsen.  

Shahla var elskerinnen, og den «midlertidige» kona, til den tidligere iranske fotballhelten og landslagsspilleren Nasser Mohammad-Khani.  

I 2002 ble hans permanente kone Laleh Saharkhizan, funnet knivstukket, og Shahla ble dømt for drapet.  Sjalusi skal angivelig ha vært motivet.

Shahla skal ha innrømmet å ha knivstukket Saharkhizan, men har etterpå hevdet hardnakket at hun er uskyldig. Hun har fortalt at innrømmelsen kom etter press i forhørene i fengselet, og at innrømmelsen er usann.    

Ektemannen selv var mistenkt for å ha hjulpet til med drapet, og ble fengslet i noen måneder, for så å bli løslatt fordi Shahla angivelig tilstod drapet.      

Amnesty International hevder at Shahla ble tvunget til å tilstå drapet.  

- Denne saken ligner på saken til Sakineh Mohammadi Ashtiani, som ble dømt til døden ved steining. Etter press fra det internasjonale samfunnet, snudde iranske myndigheter. Shahlas sak ble tatt opp i 2005, men etter press, ble dødsdommen utsatt. Det er beklagelig og farlig at denne saken ikke har medført sterke reaksjoner, sa Iran Human Rights internasjonale talsmann, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Dagbladet i går kveld

FAMILIEN UTFØRTE HENRETTELSEN: Shahla ble i morgentimene i dag hengt. Familien til kvinnen hun angivelig skal ha drept var blant dem som utførte henrettelsen.Foto:  AFP PHOTO
FAMILIEN UTFØRTE HENRETTELSEN: Shahla ble i morgentimene i dag hengt. Familien til kvinnen hun angivelig skal ha drept var blant dem som utførte henrettelsen.Foto: AFP PHOTO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!