Gråt for Argentina

En diplomatisk skandale uten sidestykke utspilte seg mellom nabolandene Argentina og Uruguay denne uka. Den endte i en ydmykende kanossagang over Rio de la Plata til Buenos Aires for Uruguays president, Jorge Batlle. Oppløst i tårer måtte han be argentinerne om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 74 år gamle president Batlle, med et temperament som er vanskelig å styre, måtte ydmykende og i all hast reise til Argentina for å be så vel det argentinske folket som deres president, Eduardo Duhalde, om unnskyldning etter å ha æreskjelt dem.

Skandalen var et faktum da et intervju med Batlle, utført av det amerikanske fjernsynsselskapet Bloomberg, ble vist på tv i Argentina.

«Bande forbrytere»

Uruguays president ble spurt om den økonomiske krisen i Argentina og i Uruguay, og opptaket viser en rasende Batlle som hamrer neven i skrivebordet sitt og brøler: «Sammenlikn oss ikke med argentinerne! Det er en bande forbrytere, fra første til siste mann!»

Og Batlle fortsatte sin kanonade mot nabolandet:

- Har dere noe begrep om styret i Argentina, om omfanget og alvoret i korrupsjonen? spurte den rasende presidenten retorisk.

Og om Argentinas president hadde han heller ikke noe godt å si. Eduardo Duhalde er en mann «uten politisk makt som ikke vet hvor han går».

Patetisk

Bakgrunnen for kanonaden er den bunnløse krisen i Argentina som har smittet over på det lille nabolandet Uruguay.

Bankene i Uruguay har spilt en viktig rolle i argentinernes lovlige og mer tvilsomme forretninger, i gode som i dårlige dager. Nå er de rystet i sine grunnvoller. Uruguay har også mistet 75 prosent av eksporten til nabolandet.

Da skandalen var et faktum, forsøkte Batlle først å slokke flammene med en nokså patetisk pressekonferanse, hvor han sa opptaket var fra en «privat» samtale. Han understreket også sine personlige bånd til Argentina: Mora hans ble født i Buenos Aires og hans første kone var argentinsk.

Tilgitt av presidenten

Jorge Batlle måtte til slutt bøye hodet og ta den korte ferden over Rio de la Plata til Buenos Aires for å be om uforbeholden unnskyldning hos president Duhalde. Etter møtet sa Duhalde at Batlle er tilgitt. Og foran fjernsynskameraene ba en tåredryppende Batlle argentinerne om unnskyldning.

Batlles gamle argentinske venn, den nå skandaliserte tidligere president Carlos Menem, som skulle vært innom Montevideo torsdag på et vennskapsbesøk hos Batlle, fant det best å avlyse reisen. Et bilde av de to vennene smilende sammen kunne fått utarmede argentinere til å spy.

VENNER IGJEN: Uruguays president Jorge Batlle (t.v.) måtte be president Eduardo Duhalde om unnskyldning etter at han kalte argentinerne en «bande forbrytere».