Raymond Johansen med bok

Gråt før pressekonferanse

Fikk beskjed om vennens død like før han skulle på podiet.

PRESSET: Raymond Johansen sommeren 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSET: Raymond Johansen sommeren 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I boka «Gjennom krisa» beskriver Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hvor akutt vanskelig det ble for ham å holde pressekonferanse 9. mars 2021:

- For meg ble det pandemiens mest krevende dag, skriver 61-åringen.

DØDE PLUTSELIG: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ble funnet død hjemme 9. mars 2021 - samme dag som Johansen skulle kunngjøre nye tiltak i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DØDE PLUTSELIG: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ble funnet død hjemme 9. mars 2021 - samme dag som Johansen skulle kunngjøre nye tiltak i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han skulle på podiet for å informere hele Norges offentlighet at på tross av at nedstengningen i Oslo hadde vart i nærmere et halvt år, måtte byrådet innføre ytterligere tiltak fordi coronavillsmitte var oppdaget i nabokommunen Nordre Follo.

Sjokk

Sitste versjon av talen var ferdigskrevet - men en halvtime før pressekonferansen endret alt seg dramatisk: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var funnet død hjemme i Asker, bare 53 år gammel. Gabrielsen var en nær venn av Johansen, og beskjeden kom som et sjokk.

- Da jeg mottok den tunge beskjeden, hadde vi nettopp blitt ferdig med talen min. (...) Mot slutten av talen skulle jeg komme med en advarsel om at pandemiens aller tøffeste uker kunne ligge foran oss nå, noe som dessverre viste seg å stemme. Men jeg måtte få inn en helt ny start, skriver Ap-politikeren.

TUNGT ÅR: Raymond Johansen forteller hva som har vært det verste med corona-året i Oslo. Intervju fra 12. mars 2021, tre dager etter den omtalte pressekonferansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Johansen måtte nå - på minutters varsel - finne ord som kunne formidle sorgen og sjokket, «uten at jeg selv mistet evnen til å framføre dem».

- Jeg pleier ofte å tygge på formuleringene, lese dem høyt og teste dem. Jobbe med mine nærmeste folk for å være sikker på at de sitter. Her klarte jeg ikke det. Å lese dem opp førte til at jeg begynte å gråte, skriver han.

Sammenlikner med 22. juli

Situasjonen var så akutt og krevende at Johansen sendte alle medarbeiderne på dør mens han prøvde å samle seg foran den viktige pressekonferansen.

- Men denne dagen måtte jeg be om å få ha kontoret for meg selv. Jeg bare satt der, helt alene, helt stille - med gråten i halsen, skriver han.

Han sammenlikner situasjonen - hvor han som Ap-leder måtte levere tross en ekstrem situasjon - med erfaringene fra 22. juli 2011.

- Vi har kjent på sorg, raseri og fortvilelse, samtidig som vi har hatt krevende, omfattende oppgaver å løse, skriver Johansen.

Pressekonferansen gikk som planlagt.

- Å opprettholde evnen til å fatte beslutninger er helt avgjørende i en krisesituasjon, konstaterer Johansen - som nevnte vennens død under pressekonferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer