Gråt for presten

KRISTIANSAND (Dagbladet): Soknebarna i Oddernes menighet gråt i går for sin sokneprest (61) som stjal en halv million av menighetens penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens høymesse ble en svært sterk opplevelse for Oddernes menighet i Kristiansand som fylte kirken til siste plass.

- Det var en av de vanskeligste gudstjenestene jeg har holdt, sa biskop Halvor Bergan etterpå til Dagbladet.

Biskopen trakk paralleller til gudstjenesten han holdt etter katastrofebrannen på Hotel Caledonien i 1987 da 14 mennesker omkom.
Soknepresten deltok ikke i gudstjenesten, men hans datter var til stede.

Byttet preken-tekst

I går var tida kommet til kollektivt oppgjør og ettertanke, etter forrige ukes sjokkmelding om at den populære og svært avholdte soknepresten i årevis hadde begått kjempeunderslag av menighetens midler.

Biskop Bergan valgte selv å møte menigheten da han overtok ansvaret for gårsdagens høymesse.

Gårsdagens prekentekst ble for sterk å bruke i Oddenes kirke. Teksten for tredje søndag i faste handlet om en mann i synagogen som var besatt av en ond ånd og hvordan Jesus drev den ut.

Bergan la imidlertid ikke fingrene imellom da han karakteriserte sokneprestens kriminalitet:

- Presten har stelt seg slik at han alvorlig har syndet mot Guds bud. Han er ikke tjent med at en unnskylder det som er gjort. Det er bare én ting å si om det han har gjort: Det er forferdelig galt. Særlig galt er det fordi gjerningsmannen er prest. Det er snakk om et alvorlig tillitsbrudd, tordnet biskopen fra talerstolen.
Bergan la ikke skjul på at prestens misgjerninger vil skade kirken.

Aldri så galt...

Biskopen påpekte at Gud kan vende det onde til det gode. Han påberopte seg ordene FNs generalsekretær Kofi Annan før han nylig dro på sin avgjørende meklingstur til Bagdad: «La oss ikke undervurdere bønnens makt.»

- La oss omslutte presten, hans familie og menigheten med bønn og forbønn. Kanskje vil Gud da vende det onde og smertefulle til det som godt er, sa Bergan.
Under den etterfølgende kirkekaffen på menighetshuset følelsene ytterligere utløp. Mange soknebarn klarte ikke å holde tårene tilbake.

Klar tale

Noen menighetsmedlemmer ønsker å trekke politianmeldelsen mot soknepresten fordi han har lagt kortene på bordet og skal tilbakebetale pengene han har stjålet.
En eldre kvinne reiste seg og sa:

- Vi må ikke bare glemme og glatte over dette bare fordi presten skal betale pengene tilbake. Hvis han hadde levd sitt liv i lyset, så kunne ikke dette ha skjedd. Sokenpresten må først rette opp sitt indre fall og gjøre opp overfor Gud, formanet hun.