Gråt for sin døde pappa

Søstrene Jorun Elisabeth og Kjersti gråt for sin pappa Robert Lund da han i går - tre år etter at han døde av lungekreft - tapte saken mot Tiedemanns.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Robert Lund var storrøyker og døde tre år før Høyesterett avgjorde saken i går.

Gårsdagens enstemmige dom vil få stor prinsipiell betydning og danne presedens også for tilsvarende krav om erstatning fra røykeofre i andre land.

Orket ikke

Jorun Elisabeth (37) gråt åpenlyst og Kjersti (39) måtte forlate rettssalen noen minutter da dommen falt i går. Mer enn fem års kamp endte med tap. På alle fronter.

- Vi er så skuffet. Samtidig er vi litt lettet over at vi slapp å betale saksomkostningene til Tiedemanns. Ni millioner ville ruinert oss for alltid, forteller Jorun.

Hjemme på Kyrksæterøra lå Unni Lund (63) med feber og influensa. Hun var til stede da saken startet i Høyesterett, men orket ikke å overvære domsavsigelsen.

- Hvordan tror du Robert ville reagert?

- Han hadde nok vært skuffet, men glad for at familien sluttførte saken, og veldig glad for at vi slapp å betale.

- Er du sint på Tiedemanns?

- Ja, de har så stor makt. Jeg er mest skuffet over at retten ikke legger større vekt på allmennhetens kunnskap på 50-tallet. Vi visste ikke hvor farlig dette var, sier Unni, som sluttet å røyke for ti år siden.

Gledet seg

Både Johan H. Andresen senior (73) og de ansatte på Tiedemanns gledet seg over dommen i går.

Informasjonsdirektør Jan Robert Kvam sier til Dagbladet at statens kampanje mot tobakksindustrien og alle medieoppslagene om Tiedemanns har vært en stor påkjenning for de 430 ansatte. Andresen senior droppet elgjakta i går for å være til stede i bedriften da dommen kom. Han har fulgt rettsprosessen med stort engasjement.

- Andresen senior var meget tilfreds med en så klar og tydelig dom, sier Kvam, som mener det viktigste ved dommen er at den er så klar og enstemmig.

- Vi er nå ferdige med denne typen saker i Norge. Vår virksomhet over 50 år er nå gransket i tre rettsinstanser. Da er det hyggelig å få en slik sluttattest fra Høyesterett, sier Kvam til Dagbladet.

Professor i erstatningsrett Asbjørn Kjønstad har fungert som advokat i Høyesterett. Han mener dette bare er en midlertidig seier for tobakksindustrien.

- De vil tape på lang sikt, fordi folk vil vende ryggen til et produkt som tar så mange liv. Robert Lund vil bli stående som en pioner, en modig mann som torde å angripe tobakksindustrien, sier han.

SVIENDE TAP: Søstrene Jorun Elisabeth (t.v.) og Kjersti Lund klarte ikke å skjule sin skuffelse da Høyesterett enstemmig avviste deres krav om erstatning overfor Tiedemanns.
STORRØYKER: Robert Lund

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer